Mini-troatuare năpădite de bălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietonii sunt nevoiţi să circule în zonele periferice pe trotuare de-o palmă, amenajate cu bani din credit, în timp ce în cartierele centrale au parte de gropi la tot pasul.

Lucrări făcute fără logică pe datorie. Aşa s-ar putea caracteriza modul în care au fost cheltuite fondurile din cel mai mare împrumut făcut de municipalitate în urmă cu trei ani. Practic, jumătate din banii luaţi prin creditul Dexia au fost alocaţi pentru asfaltări şi amenajări de trotuare însă numeroase lucrări au fost executate în zone mai puţin accesibile ieşenilor. „Au pus asfalt pe străzile de după blocuri şi au făcut trotuare cu pavele pe care nu merge nimeni, iar pe unde circulă lumea au rămas gropile“, a spus ieşeanca Mihaela Panainte, care locuieşte pe bulevardul Tudor Vladimirescu.

Edilii au alte priorităţi
Astfel, străzi înguste au fost asfaltate, iar pe margine s-au amenajat şi mini-trotuarele cu pavele din care acum ies buruieni şi pe care abia dacă circulă pietonii. Culmea sârguinţei pare să fie la pasajul din capătul străzii Canta la intersecţia cu şoseaua Păcurari unde s-au amenajat trotuare cu pavele pe o porţiune pe care circulă doar autoturisme.


„Cred că aceste lucrări sunt făcute doar pentru a cheltui nişte bani aiurea. Nu există logică să faci trotuare în zone pe unde nu trec pietoni“, a precizat Silviu M., economist. Practic, ieşenii ar dori ca în zonele intens circulate să beneficieze de trotuare modernizate, însă oficialii sunt de altă părere.

„La toate străzile care au fost incluse în «Marea asfaltare» s-au refăcut şi trotuarele pe care s-au montat pavele indiferent de zone. În funcţie de fonduri, lucrările de asfaltare vor continua şi în alte cartiere. O parte din lucrări ar putea beneficia de finanţare europeană“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. Pe de altă parte, în unele zone trotuarele cu pavele deja s-au deteriorat, iar atunci când plouă, apa bălteşte pe numeroase porţiune. Pe hârtie, din 2007 au fost refăcute peste 120 de străzi în cele două etape din „Marea asfaltare“. Lucrările au fost executate de o asociaţie de firme condusă de Citadin, din care mai fac parte Euroconstruct şi Compania Feroviară Câmpulung Moldovenesc.

Asfaltările, în atenţia Prefecturii
Modul în care s-au cheltuit banii pentru asfaltări ridică semne de întrebare şefilor instituţiilor de control din Iaşi. Un raport al Inspectoratului de Stat în Construcţii arată mai multe nereguli în execuţia lucrărilor. Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a anunţat că va cere unui expert independent o evaluare tehnică a lucrărilor făcute pe banii ieşenilor. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite