Iaşi: Mii de ieşeni lăsaţi fără subvenţii la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Mii de ieşeni lăsaţi fără subvenţii la căldură
Iaşi: Mii de ieşeni lăsaţi fără subvenţii la căldură

O decizie a Guvernului a tăiat din banii alocaţi pentru încălzirea locuinţelor la aproape 30.000 de beneficiari.

Plafonul maxim pentru care vor fi acordate subvenţii s-a redus de la 615 lei, venitul net pe membru de familie, la 425 de lei. Acum se discută majorarea sumei la valoarea iniţială.

Din cauza crizei economice, nu toate familiile care au primit în 2008 subvenţii pentru încălzire vor mai beneficia şi în acest an de aceeaşi susţinere financiară. Potrivit ordonanţei de urgenţă 106 emisă de Guvern, s-a redus plafonul cu 30%.

Citeşte şi:


Astfel, familiile care au un venit mediu net pe membru de maximum 425 de lei vor primi o reducere de 40% din factura la energia termică. Subvenţiile se acordă până la 90%, în funcţie de venitul net. Concret, familiile care înregistrează sub 155 de lei pe fiecare membru vor beneficia de o subvenţie de 90%. Ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu gaz variază de la 62 la 262 de lei în funcţie de venit, iar cei care folosesc în sezonul rece lemne primesc de la 30 la 54 de lei.


Primim toate cererile pentru ajutoare la plata încălzirii. Nu refuzăm niciuna, însă familiile care nu se vor încadra în prevederile ordonanţei vor primi acasă adrese prin care li se va specifica acest lucru. Am înţeles că acum se discută din nou majorarea plafonului la 615 lei, dar trebuie să treacă prin Parlament. Noi nu am primit nimic oficial despre această schimbare“, a spus Ionel Calapod, şeful Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC).

Acesta a estimat că în jur de 7.000 de familii din municipiu nu vor mai beneficia de ajutoare de încălzire dacă se menţine plafonul la 425 de lei. Iarna trecută, în jur de 35.000 de persoane au beneficiat de susţinere financiară, cele mai multe familii fiind racordate la CET. Până la începutul lunii noiembrie pot fi depuse formularele de încălzire la asociaţii sau la sediul DAC, de pe Şoseaua Naţională.


Judeţul se încălzeşte cu lemne


La nivelul Iaşiului, peste jumătate dintre ajutoare vor fi acordate pentru energie termică. Nu aceeaşi proporţie se aplică şi la nivelul judeţului.

În cursul anului trecut, s-au alocat în jur de 37 de milioane de lei pentru subvenţiile la încălzirea locuinţei în sezonul rece. Practic, timp de cinci luni au fost alocate ajutoare pentru aproape 160.000 de beneficiari, cele mai multe fiind pentru
încălzirea cu lemne.


Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Iaşi au anunţat că, în prima parte a lunii, aşteaptă listele cu cei care ar trebui să beneficieze de ajutoare de încălzire, iar din noiembrie familiile cu venituri mai mici ar trebui să primească subvenţiile.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite