Iaşi: Mihai Ailenei: „În muzică nu există semnul egal“ (VIDEO)
0
Artistul este clarinetist la Filarmonica de Stat „Moldova“ din Iaşi, unde de 20 de ani încearcă să le aducă la urechi melomanilor sunetele perfecte.
Clarinetul este încă un instrument muzical misterios pentru Mihai Ailenei, prim-clarinetistul Filarmonicii ieşene. Şi acum, când stăpâneşte la perfecţie cele 17 clape şi şapte orificii ale clarinetului povesteşte cu emoţie cum a ales acest drum. „Am crescut într-o familie unde interesul pentru muzică s-a moştenit. Tatăl cânta la acordeon şi de la el ne-am molipsit eu şi fratele meu Constantin, cu care cânt în trioul «Arsis». Alegerea a fost mai mult intuitivă, căci eram foarte mic“, spune ieşeanul. Muzica este un mod de viaţă: repetă şi acasă şi la serviciu, iar partiturile interpretate de el sună întotdeauna altfel.
Get the Flash Player to see this player.
url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/pomi fructiferi/film 1_NEW.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/alina b/Ailenei Mihai, clarinet, filarmonica 1 film 1.JPG width=255 height=255 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
„În muzică nu există semnul egal. Fiecare spectacol este unic, fiindcă partiturile sună de fiecare inedit“, afirmă Mihai Ailenei. Cele mai frumoase poveşti de dragoste, cele mai intense drame stau gata să fie spuse pe portativele din faţa artistului la fiecare concert. Provocarea de le reda în imagini este cu atât mai mare pentru Mihai Ailenei cu cât sala este mereu plină. „Sentimentul pe care-l trăieşti când păşeşti pe scenă este covârşitor, emoţiile sunt uriaşe. Trebuie să fii puternic şi să le foloseşti în mod constructiv, să nu le laşi să te copleşească“, povesteşte prim-clarinetistul.
Copiii îi calcă pe urme
Recunoaşterea talentului a venit la numeroase concursuri din ţară şi din străinătate, dar premiul reprezentativ pentru el este locul întâi la Concursul Internaţional de Interpretare „Musica Contemporanea“ pe care l-a obţinut în Italia în 1999. Familia ocupă un loc important în viaţa clarinetistului, care le-a insuflat celor trei copii ai săi „microbul“ pentru muzica de cameră. La fel de importantă pentru Mihai Ailenei este şi educaţia, motiv care l-a determinat să realizeze lucrarea la doctoratul pe care-l va susţine în câteva zile despre istoria clarinetului.
Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/pomi fructiferi/film 2.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/alina b/Ailenei Mihai, clarinet, filarmonica 8 film 2.JPG width=255 height=255 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Profil
Născut. 10.02.1969, Iaşi.
Studii. A absolvit Academia de Arte „George Enescu“
din Iaşi.
Familie. Este căsătorit,
are trei copii.
Întrebări şi răspunsuri
Care este misiunea artistului?
Să caute mereu sunetul perfect, care creează imagini în mintea spectatorilor veniţi la concerte. Muzica trebuie să deschidă inima ascultătorilor. Încercările pot dura şi o viaţă-ntreagă. Sunetul perfect este ca o fata morgana, îl cauţi, dar nu-l găseşti.
Cum decurg repetiţiile pentru concerte?
Fiecare artist-instrumentist repetă mai întâi singur partiturile, iar în săptămâna concertului se fac repetiţiile generale, cu toată orchestra. Munca în echipă este foarte importantă.
Ce-i place
Ieşeanul se relaxează ascultând orice gen muzical şi are o slăbiciune pentru călătorii şi grădinărit. Preferinţele sale includ şi muzica folck, rock, uşoară şi de petrecere. „Singura condiţie este să fie muzică bine făcută, nu contează genul. Îmi mai plac lucrurile care sunt făcute cum trebuie şi care sunt duse până la capăt, nu lucrez cu jumătăţi de măsură“, explică Mihai Ailenei.
Ce nu-i place
Nu acceptă în jurul său oameni haotici, dezordonaţi, care nu ştiu ce înseamnă respectul de sine. „Artiştii n-au voie să fie dezechilibraţi. Atât pe scenă, cât şi în viaţa personală sunt modele. Un artist este o persoană publică“, spune ieşeanul.