Mega-jonglerie cu o benzinărie, pe bani publici la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de combustibil ar putea rămâne lângă viitoarea autogară
Staţia de combustibil ar putea rămâne lângă viitoarea autogară

Proiectul viitoarei autogări futuriste din Tudor Vladimirescu este ciuntit de o proprietate privată. Pentru a putea avea două căi de acces la viitorul centru intermodal de transport, Primăria va trebui să dea bani grei firmei Unistil.

Benzinăria de lângă garajul RATP din Tudor Vladimirescu ar putea constitui o piedică în derularea unei investiţii de aproape 20 de milioane de euro. Astfel, viitoarea autogară pe care municipalitatea vrea să o construiască cu fonduri europene nerambursabile va beneficia doar de o singură cale de acces din cauza unei staţii de carburanţi care a fost cumpărată recent de firma Unistil.

Aşa va arăta sediul autogării, în viziunea proiectanţilor belgieni

Operatorul privat care deţine mai multe trasee de transport în comun a achiziţionat la jumătate de preţ staţia deţinută de RATP, după ce Fiscul a pus sechetru pentru a recupera o parte din datoriile regiei locale la bugetul de stat. „Ea valora cam 2,8 milioane de lei, eu am luat-o cu 1,5 milioane de lei în noiembrie. O folosesc pentru a alimenta cele 62 de maşini pe care le am în Iaşi", a spus Vasile Puşcaşu, directorul firmei Unistil.

Vrea şi terenul de sub staţie

Acesta a menţionat că luni a achitat ultima rată la Finanţe pentru benzinărie şi doreşte să concesioneze şi terenul de sub aceasta. „Am început şi demersurile pentru a concesiona cam 1.500 de metri pătraţi pe care se află construcţia, acum se stabileşte redevenţa", a spus Puşcaşu. Reprezentanţii firmei Eden Consulting and Engineering, care au pregătit studiile pentru viitoarea autogară, au susţinut că ar fi fost mai bine ca staţia de carburanţi să nu fie a unei firme private.

„Dacă nu era staţia peco, aţi fi avut acces în centrul intermodal de pe două străzi. Ar fi bine dacă s-ar găsi o soluţie, pentru că încă nu s-a făcut proiectul tehnic", a afirmat Petru Dram, reprezentantul firmei de consultanţă. Practic, viitorul centru intermodal de transport pe care Primăria Iaşi vrea să-l construiască în apropiere de campusul studenţesc va beneficia de acces doar dinspre bulevardul Tudor Vladimirescu, dar nu şi de pe Splai Bahlui.

Patronul Unistil a precizat că ar fi dispus să negocieze cu municipalitatea pentru acea clădire. „Eu vreau să fac modernizări şi să folosesc staţia. Până acum, am investit cam 20.000 de lei, dar totul este negociabil", a spus Puşcaşu. Viceprimarul Gabriel Grigore a cerut directorilor care se ocupă de proiectul autogării să analizeze posibilitatra achiziţionării staţiei de carburanţi pentru ca investitorul să nu ceară mai târziu o sumă prea mare. „Acea staţie de carburanţi nu este inclusă acum în proiect, iar dacă începem demersurile pentru a o cumpăra acum blocăm accesarea fondurilor europene", a afirmat Cosmin Coman, directorul Primăriei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite