Iaşi: Mod de lucru la ţară: Medicul de familie dă reţete gratuite preferenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirela Gafencu, medic în comuna Prisăcani, este acuzată de pacienţi că nu dă gratuităţi copiilor

Citeşte şi: Medic acuzat că nu dă reţete gratuite bebeluşilor, pe motiv de criză

ŞOCANT! Un bebeluş a murit de pneumonie după ce a fost diagnosticat cu roşu în gât

Constantina Struţ, fetiţa de o lună care a murit duminică noaptea, a fost consultată de medicul Gafencu joia trecută. Atunci, după ce a văzut-o pe micuţa Constantina, doctorul a pus diagnosticul de rinofaringită.

Rezultatele necropsiei au arătat că fata a decedat în urma unei pneumonii. „Avea o răceală uşoară. Nu tuşea, nu avea febră şi i-am prescris un tratament cu Ospen, paracetamol şi ser efedrinat, pentru nas înfundat. Nu i-am dat reţetă gratuită“, a declarat doctorul Gafencu.

„Mi-a spus că e criză şi nu e caz grav“

Mama copilei decedate susţine că, deşi a rugat-o pe doctoriţă să-i dea reţeta gratuită, aceasta a refuzat. „Mi-a spus că e criză şi că nu e un caz grav ca să-mi dea reţetă compensată. Eu sunt casnică, am grijă de copiii mei ca de ochii din cap. Trăim doar din ajutorul de şomaj al soţului, în valoare de 493 de lei pe lună. Atunci, nu aveam niciun ban în casă să-i iau fetiţei pastile“, s-a plâns Mihaela Struţ. Cum banii de şomaj trebuie să ajungă abia în această săptămână, cei doi părinţi au umblat disperaţi prin vecini ca să găsească 35 de lei pentru a cumpăra medicamente, dar în zadar.

Fata a murit duminică noaptea sub ochii ambulanţierilor. Doctorul Gafencu mai este acuzat şi de alţi pacienţi că nu dă reţete gratuite nici nici măcar sugarilor, care au acest drept legal. Lenuţa Pruteanu, mama unei fetiţe de o lună şi vecină cu familia Struţ, spune că doctorul nu le dă reţete gratuite, chiar dacă sunt săraci.

„Fetiţa mea a răcit şi am dus-o la doamna doctor Gafencu. Mi-a prescris Ospen şi încă un medicament, pe care am plătit cam 40 de lei. Nu ne dă nimic gratuit“, spune femeia. Ea are grijă de familie doar din câţiva bani pe care soţul reuşeşte să-i aducă acasă după ce munceşte cu ziua în construcţii.

„Sunt casnică, iar bărbatul mai munceşte pe unde poate. Sunt luni când nu avem niciun ban în casă şi ne ajută mama, din pensia ei“, adaugă Lenuţa Pruteanu.  Medicul susţine însă că eliberează reţete gratuite celor săraci sau găseşte alte soluţii, astfel încât să rezolve problema pastilelor.

„Doamnei Struţ îi puteam da pastile din dulapul cabinetului, dacă zicea că nu are bani. Mai fac asta şi cu alte mame. Le dau şi, când iau alocaţiile copiilor, cumpără medicamentele şi le aduc înapoi“, explică medicul de familie. Doctorul a mai subliniat că familia Struţ şi-ar fi permis să cumpere pastilele pentru micuţa Constantina, din alocaţiile copiilor. „Au bani din alocaţiile de la stat“, a spus scurt Mirela Gafencu.

Farmaciştii din Iaşi susţin că pentru medicamentul Ospen există varianta sirop pentru copii, care se eliberează pe bază de reţetă gratuită de la medicul de familie. „Copii sub doi ani beneficiază de reţetă gratuită pentru orice boală. Asta spune legea“, susţine Iulian Şerban, şeful Casei de Asigurări de Sănătate.

Cum putem ajuta familia
„Adevărul de Seară“
a lansat o campanie de sprijin a familiei Struţ, care trebuie să-şi îngroape fetiţa de o lună şi să aibă grijă de ceilalţi trei minori. Firma de pompe funebre Drăgan din Iaşi a donat sicriu şi cruce, iar alţi oameni de afaceri au dat deja bani pentru înmormântare. Donaţii se pot face în contul RO08OTPV140000329174RO01, deschis la OTP BANK, sucursala Tudor Vladimirescu din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite