Iaşi: Materialele didactice, motiv de dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Materialele didactice, motiv de dosar penal
Iaşi: Materialele didactice, motiv de dosar penal

Poliţiştii au controlat laboratoarele de chimie din şcolile vasluiene

Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din Vaslui a întocmit deja un dosar penal unui cadru didactic, pentru trafic de substanţe toxice.

Substanţele folosite de profesorii de chimie în timpul orelor de laborator dau dureri de cap directorilor de şcoli. Poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice Vaslui au verificat în ultima săptămână mai multe unităţi şcolare din judeţ dar şi societăţi comerciale. Oamenii legii au constatat în mai multe cazuri faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu a fost notificat de şefii unităţilor verificate, aşa cum prevede legea, despre cantitatea de substanţe chimice periculoase deţinute în laboratoare.

În această situaţie s-a aflat şi Şcoala numărul 6 din Bârlad, condusă de directorul Mariana Bălan. Cadrul didactic s-a ales cu dosar penal pentru trafic de substanţe toxice. Oamenii legii au descoperit în laboratorul şcolii 22 de kilograme de substanţe periculoase, a căror folosire ar fi putut produce explozii şi despre care ITM Vaslui nu fusese informat. „Una din obligaţiile utilizatorilor de substanţe chimice periculoase este de a furniza Inspectoratului Teritorial de Muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanţele şi preparatele chimice periculoase pe care le vor deţine", a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vaslui.

„Toate şcolile au această problemă"

Profesorul Mariana Bălan a precizat că nu doar şcoala condusă de ea are probleme din cauza substanţelor chimice. „Toate şcolile au aceeaşi problemă. Sunt închise în dulap de ani de zile şi nefolosite pentru că nu sunt acte pentru ele. Nu am ştiut că trebuie să informăm şi Inspectoratul Teritorial de Muncă despre ele", a declarat Mariana Bălan.

Cadrul didactic consideră că nu este nimeni vinovat de această situaţie şi că, la efectuarea controlului, i s-ar fi întocmit doar un proces verbal. Mariana Bălan mai susţine că nu a fost anunţată că are dosar penal. „Sunt director de doi ani. Substanţele le-am luat pe inventar la preluarea funcţiei pentru că suntem obligaţi să facem acest lucru", a mai precizat Mariana Bălan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite