Iaşi: Anca Matcovschi Şi-a publicat la facultate gândurile din liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Anca Matcovschi Şi-a publicat la facultate gândurile din liceu
Iaşi: Anca Matcovschi Şi-a publicat la facultate gândurile din liceu

S-a jucat cu modalităţile de exprimare în proză şi a adunat textele în primul său volum, „Libertate, povară scumpă“, la care a lucrat câţiva ani.

Absolventă a Liceului „Mihai Eminescu“, Anca Matcovschi se consideră atrasă de cuvânt şi de formele pe care acesta le poate lua. A colaborat şi a coordonat revista şcolii, dar a scris şi la „Opinia Studenţească“.

Prin clasa a XI-a început să scrie textele adunate între coperţile volumului „Libertate, povară scumpă“, apărut în această vară. „A fost o perioadă creativă“, îşi aminteşte tânăra. Anca Matcovschi consideră că textele scrise în acea perioadă sunt atent lucrate. „Toate textele sunt imaginate, cele care ilustrează o întâmplare. În unele, am încercat să exprim sentimente prin imagini sau printr-o rimă. Textele scrise de mine sunt foarte migălite, le-am modificat de foarte multe ori. Tot ce am scris a fost pe hârtie, nu pe calculator, ceea ce m-a obligat să fiu mai atentă“, spune Anca. Textele din timpul liceului sunt caracterizate de tânără ca fiind „experimente literare“. „M-am jucat cu frazele. Totul porneşte de la un joc de cuvinte, de la o imagine ori de la un concept“, explică Anca.

Volum dedicat bunicilor
Tânăra a crescut în preajma bunicilor Ion şi Zela Maria Condre, cărora le-a dedicat volumul „Libertate, povară scumpă“ şi consideră că aceştia au reprezentat punctele sale de reper. A fost sprijinită să scrie de bunica sa, care i-a fost alături tot timpul. „Ea a văzut primele mele texte, ea m-a îndemnat şi mă îndeamnă să scriu“, afirmă Anca.

În prezent, Anca Matcovschi este studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), în anul II. Consideră că alegerea carierei a avut considerente pragmatice. „Am avut trei opţiuni: FEAA, Arte sau Jurnalism. În ultimul moment, după ce m-am pregătit pentru Arte, am optat pentru Marketing şi deja muncesc la o firmă. Sunt mulţumită că pot să-mi folosesc resursele creative. Am ales această facultate pentru că îmi place combinaţia dintre vizual şi textele concise care să susţină imaginea“, afirmă tânăra.

Timpul împărţit între muncă şi facultate au ţinut-o pe Anca departe de scris în ultimul an. „Trebuie să găsesc o perioadă de linişte în care să reuşesc să mai scriu. E destul de dificilă combinaţia între facultate, job part-time şi alte nebunii pe care vreau să le fac. Am încredere în inconştienţa vârstei şi sper că o să-mi iasă ceea ce mi-am propus“, spune studenta.


Ancăi îi place să coase şi să brodeze. Încearcă întotdeauna să îşi modifice încălţămintea şi hainele. „Îmi place să asortez ţinuta cu accesoriile. Ultima «creaţie» este o pereche de saboţi la care am brodat 12 ore materiale cu mărgele şi scoici“.

Profil

NăscutĂ. 16 decembrie
1988, Comăneşti.
Studii. Studentă în anul II la FEAA, Iaşi.
Familie. Are un frate,
două pisici.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că, din cauza crizei, cariera ta în marketing ar avea de suferit?
Am nimerit foarte bine. În perioadă de criză, proprietarii de agenţii de marketing sunt sfătuiţi să investească în personal. Este perioada în care personalul trebuie educat.
ll Regreţi ceva până la vârsta asta?
Că nu am reuşit să-mi cunosc mai bine bunicul care a dispărut prea devreme din viaţa mea. În biblioteca rămasă de la el, în fiecare carte există câte o însemnare de-a sa. Era o persoană misterioasă pe care aş fi vrut să o cunosc mai bine.

Ce-i place

Adoră mâncarea gătită. Îi plac arhitectura din Sibiu şi Emiratele Arabe şi maşinile. Ar vrea să dezvolte o afacere de croitorie. Iubeşte desenul, filmele documentare şi mai puţin cele de acţiune şi comediile uşoare. „Aş vrea să fac mai mult sport, dar dorinţele mele nu se prea materializează“, susţine tânăra.

Ce nu-i place

Nu-i plac lucrările de la străzile din Iaşi. „Mă exasperează faptul că acum se asfaltează o stradă şi peste două luni o strică altul pentru că are nevoie să intervină la utilităţi. Şi că se pune asfalt de ochii lumii, care se găureşte de unul singur“, spune Anca. Nu-i place să mintă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite