Iaşi: Mărturia şocantă a unui copil criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Mărturia şocantă a unui copil criminal
Iaşi: Mărturia şocantă a unui copil criminal

„Adevărul de Seară“ vă prezintă cazul unui alt băiat care a ucis

Adrian Dobre, acum în vârstă de 31 de ani,  a fost cercetat ca şi Teodosian G. pentru omor. Deoarece nu putea răspunde penal, el a fost internat într-un centru de reeducare.  

 Teodosian G., care şi-a ucis mama pe 12 iulie cu lovituri de ciocan în cap, nu este singurul care la 13 ani a comis o crimă. În 1991, fapta unui alt minor de aceeaşi vârstă a zguduit Iaşiul. În noaptea de 6 spre 7 august, Adrian Dobre a ucis o vecină cu mai multe lovituri de sapă.

„I-am aplicat patru lovituri cu tăişul sapei în cap“

Potrivit procurorilor, copilul a intrat în casa Elenei Noveschi, după ce a consumat mai bine de jumătate de litru de ţuică, cu gândul să fure. Când cotrobăia prin dulap, a fost surprins de femeie. Copilul nu a reuşit să fugă şi a luat două cuţite din bucătărie cu care a încercat să o omoare pe vecină, dar lamele s-au rupt.

„Pentru că m-am tăiat la mână, m-am hotărât să caut altceva. Am luat o sapă (n.r. din debaraua victimei), am mers din nou în dormitor. I-am aplicat patru lovituri cu tăişul sapei în cap, apoi am acoperit victima cu o pătură”, preciza copilul anchetatorilor. După ce a desfigurat-o pe femeie, Dobre a vrut să dea foc apartamentului.

În închisoare după 18 ani

A dat drumul la gaz, dar s-a răzgândit pentru că se simţea rău. Fapta sa a fost descoperită după câteva zile, iar copilul a ajuns într-un centru de reeducare. Aici minorul a stat doar câţiva ani, iar din 1995 îi este revocată internarea în centru şi este condamnat de mai multe ori. „Până în prezent am săvârşit peste o sută şi ceva de spargeri din apartamente şi unităţi de alimentaţie”, le preciza în 1991, copilul oamenilor legii.

La 18 ani de la crimă Adrian Dobre este încarcerat în Penitenciarul Iaşi, fiind condamnat la 6 ani pentru tâlhărie, iar în octombrie ar putea fi liberat condiţionat. Reporterii „Adevărul de Seară“ au încercat să ia legătura cu el, dar a refuzat să vorbească despre faptele sale. Psihologii şi magistraţii ieşeni cred că centrele în care astfel de copii, ca Adrian şi ca Teodosian, ar trebui „aduşi pe calea cea bună” nu sunt eficiente.

Protecţia acestor minori infractori, cât şi politicile penale în materia securizării şi educării acestora nu şi-au dovedit eficienţa. Copiii rămân în continuare bombe amorsate şi sunt apte ca în anumite împrejurări să se reactiveze”, a precizat psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite