Iaşi: Martorii Poliţiei, puşi la colţ de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto nu cred că voluntarii folosiţi ca martori asistenţi pot rămâne imparţiali

Una dintre interceptările telefonice din dosarul de corupţie „Rutiera“ dovedeşte că „ajutorii de şerif“ se bucură de protecţia agenţilor chiar dacă încalcă legea.

Practica voluntarului Poliţiei folosit pe post de martor asistent în acţiunile pe linie rutieră îi revoltă pe conducătorii auto din Iaşi. Aceştia sunt convinşi că voluntarul îşi poate păstra foarte greu obiectivitatea în cazul unui proces, mai ales dacă se simte „obligat“ să-i ţină partea poliţistului.


„Nu aprob această practică“


Chiar nu mi se pare normal ca un voluntar să fie şi martor şi să-şi dea semnătura. Faptul că Poliţia justifică folosirea lor pentru a-şi acoperi spatele, asta nu înseamnă că nu se mai fac abuzuri de uniformă“, este de părere Sebastian, taximetrist în Iaşi.


Şoferii se tem cel mai mult de faptul că voluntarului i se poate cere, în baza unei relaţii de prietenie cu omul legii, să declare ce doreşte cel din urmă. „Nu aprob această practică. Trebuie să avem garanţia că martorul rămâne imparţial. Peste un martor voluntar vor plana mereu suspiciunile“, spune Relu Rotariu, taximetrist. În schimb, conducătorii auto sunt de acord că Poliţia trebuie ajutată, dar nu numai de voluntari, ci de toţi cetăţenii care sesizează o infracţiune. „Poliţia trebuie ajutată, fără discuţie. Chiar şi situaţia când voluntarul e folosit ca martor poate fi acceptată atâta timp cât ni se oferă garanţia că acel martor este imparţial. Din păcate, nu cred că poate să aibă cineva încredere totală în el“, spune şi Petru Chiţu, şofer.


Martorul Poliţiei,
în dosarul „Rutiera“


O interceptare telefonică vine să confirme temerea conducătorilor auto din Iaşi faţă de corectitudinea unor martori voluntari ai Poliţiei. Potrivit procurorilor Curţii de Apel Iaşi, pe 5 octombrie 2008, agentul Iulian Ursuleasa intervine pe lângă colegul său, agentul Vănel Carp, pentru ca acesta din urmă să nu aplice măsurile legale faţă de un contravenient care circula cu un autoturism Opel.Din discuţie reiese că persoana pe care încearcă să o proteje Iulian Ursuleasa era folosită frecvent ca martor.

Ce pot face voluntarii
Legea voluntariatului, în baza căreia sute de persoane din Iaşi şi-au oferit serviciile Poliţiei Iaşi pe bază de contract, nu le permite să încătuşeze oameni sau să poarte armă. În schimb, participă cu poliţiştii la acţiunile de prindere a infractorilor, oferă informaţii valoroase din comunitate şi îşi oferă serviciile ca martori asistenţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite