Mamele-campioane la abandonat copii în centrele de plasament. O ieşeancă a lăsat nouă copii în grija statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul motiv pentru care femeile au renunţat la odrasle este situaţia financiară precară, dar şi ignoranţa în privinţa mijloacelor elementare de contracepţie.

Din momentul în care micuţii au fost luaţi sub aripa statului, mamele acestora n-au mai fost de găsit, în ciuda eforturilor depuse de angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. În topul ieşencelor care au dat cei mai mulţi copii centrelor de plasament se află o femeie de 40 de ani.

Pe Liliana M. neajunsurile financiare au obligat-o să lase în grija statului nu mai puţin de 9 copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani. Asistenţii sociali care s-au ocupat de cazul ei povestesc că femeia a locuit o perioadă în localitatea ieşeană Tomeşti, împreună cu concubinul său, Vasile. O nenorocire i-a lăsat însă fără un acoperiş deasupra capului. Flăcările le-au cuprins casa în care locuiau şi i-au aruncat pe drumuri.

Părinţi de negăsit

Nevoiţi să-şi caute un loc unde să-şi crească copiii, cei doi au ajuns la un moment dat în comuna Vlădeni. Aici, au găsit o casă cu două camere, unde au fost primiţi să locuiască în gazdă. Din păcate, liniştea lor nu a durat foarte mult. După aproximativ şase săptămâni, proprietarul casei nu a mai vrut să-i mai ţină. Atât Liliana, cât şi Vasile, au mai spus asistenţii sociali, nu aveau un loc de muncă stabil şi îşi căutau de lucru prin judeţ.

Pentru că părinţii nu erau acasă, copiii au plecat singuri spre gara din Vlădeni. Aici i-au găsit poliţiştii care, în cele din urmă, au reuşit să dea de urma concubinului Lilianei. Bărbatul a venit în comună, dar oamenii legii i-au dus pe micuţi la centrele pentru primirea minorilor. „Nu ştim ce s-a mai întâmplat cu părinţii. Nu am mai dat de ei, iar în comunitate la Vlădeni nu s-au mai întors. Copiii, care aveau la ei numai câteva hăinuţe, au fost duşi de Poliţie la Centrul pentru Primirea Minorilor. Cazul este acum în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, care încearcă să dea de urma părinţilor“, a explicat Mihaela Ciobanu, asistent social în cadrul Primăriei Vlădeni.

Lăsaţi în voia sorţii

Un alt caz cutremurător care a adus în centrele de plasament din Iaşi nu mai puţin de şase copii s-a petrecut în localitatea ieşeană Brăeşti.
Vasile Butnaru, edilul comunei, spune că Elena B. şi soţul său, ambii în vârstă de 40 de ani, formau o familie dezorganizată şi obişnuiau să consume băuturi alcoolice.

Pentru că niciunul nu avea un loc de muncă, singura sursă de venit era ajutorul social. „Am încercat de câteva ori să-i ajutăm să-şi revină. Am apelat chiar şi la ONG-uri, dar ei vindeau produsele alimentare pe care le duceam. Culmea, tatăl fusese înfiat de o familie de bătrâni care între timp au decedat şi credeam că şi-a însuşit morala având în vedere că şi el a trecut prin acelaşi şablon“, povesteşte primarul Vasile Butnaru.

Potrivit edilului, cei doi au divorţat iar tatăl a vândut casa bătrânească. Toţi cei şase copii au fost daţi în grija unui centru de plasament.
„Cel mai mare dintre ei era în clasa a VI-a. I-au lăsat pur şi simplu şi am numit o persoană care să se ocupe de copii. Am încercat să-l conving pe tată să renunţe să vândă casa, gândindu-mă că în momentul în care copiii vor ieşi din centrul de plasament vor avea unde să se întoarcă.  Pe tată l-am mai văzut prin Iaşi, cerşea, iar pe mamă nu am mai văzut-o de când au fost daţi copiii în plasament. Oamenii de aici spun că ar fi plecată în străinătate“, a mai spus edilul.

Maternităţile au primit mai puţine contraceptive

Conducerea Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi spune că şi tipurile de contraceptive pe care le primesc de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) sunt mai puţine. „Prin anul 2000 erau vreo trei tipuri de contraceptive hormonale, prezervative şi dispozitive intrauterine. La ora actuală, dispozitivele intrauterine şi prezervativele nu au mai ajuns la noi. Am primit doar 1.000 de bucăţi de anticoncepţionale orale, în condiţiile în care anul trecut, numai în ultimul trimestru, am primit 3.000 de anticoncepţionale“, spune Vlad Gheorghiţă, director medical.
Ce femei primesc contraceptive gratis

Responsabilii de program din cadrul DSP Iaşi spun că nu au avut marfă. „Singura cantitate de anticoncepţionale pe care am avut-o în lunile aprilie-mai a venit din alt judeţ. Necesară ar fi o cantitate mult mai mare pentru a satisface nevoile. Luna aceasta urmează să primim doar contraceptive orale şi prezervative“, spune doctorul Loredana Munteanu de la DSP Iaşi. Din cele 1.000 de anticoncepţionale orale care au fost distribuite în acest an la Maternitatea „Elena Doamna“, pe stoc mai sunt doar 578.

„Am dat doar câte o pastilă sau două celor care ne-au cerut. Am dat câte trei pastile în situaţia în care era vorba de persoane aflate la distanţă mare de Iaşi“, spune doctorul Mariana Flondor de la centrul de planing al maternităţii. De contraceptivele gratuite din maternităţi pot beneficia elevele, studentele, femeile din mediul rural şi cele fără loc de muncă.

Numărul mamelor minore creşte de la un an la altul

 În prima jumătate a acestui an, 101 minore au născut în cele două maternităţi ieşene. Cele mai multe, 71, au adus un copil pe lume la Maternitatea „Cuza Vodă“, iar vârstele lor sunt cuprinse între 14 şi 17 ani. În creştere faţă de anii anteriori este şi numărul minorelor care nasc la Maternitatea „Elena Doamna“.

„Anul trecut am avut aproximativ 70 de minore care au născut, iar anul acesta avem deja peste 50 de astfel de cazuri. Numărul lor este într-o vizibilă creştere“, spune doctorul Vlad Gheorghiţă.  Asistenţii sociali au făcut profilul mamelor tinere. „Provin din mediul rural, au abandonat şcoala, au un nivel redus de educaţie. Provin din familii dezorganizate şi cu situaţie financiară precară“, spune Sorina Mînzat, asistent social. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite