Iaşi: Maidanezii, „rezolvaţi“ din birourile oficialilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Maidanezii, „rezolvaţi“ din birourile oficialilor
Iaşi: Maidanezii, „rezolvaţi“ din birourile oficialilor

Edilii din apropierea municipiului Iaşi susţin că nu au bani să achite utilităţile şi problema maidanezilor care se înmulţesc văzând cu ochii nu este o prioritate.

Citeşte şi:

Noul padoc cu 4.000 de locuri va fi executat în trei luni

Câinii vagabonzi prezenţi pe aproape fiecare stradă din Iaşi au ajuns o problemă fără rezolvare şi pentru  locuitorii din comunele învecinate municipiului. Oficialii din Zona Metropolitană susţin că patrupedele sunt transportate dintr-o localitate în alta şi că nimeni nu oferă soluţii.

Din biroul Palatului Roznovanu, viceprimarul Gabriel Grigore speră ca până la începutul iernii să fie deschis noul padoc de la Tomeşti. Mai mult, oficialul susţine că pentru rezolvarea problemei în comunele din jurul Iaşiului ar trebui ca autorităţile locale să încheie contracte de servicii cu societatea Salubris din subordinea Primăriei.

160 de lei pentru  un patruped de la Ciurea
„Vom încerca să încheiem contracte de ecarisaj cu primăriile din Zona Metropolitană. Câinii vor fi sterilizaţi şi apoi duşi în localităţile din care au fost luaţi. Este clar că o parte din câinii care sunt în Iaşi vin din aceste comune“, a afirmat Grigore. Reprezentanţii societăţii de salubrizare susţin că această propunere va fi discutată cu fiecare primărie în parte.
Cu toate acestea, ideea propusă de oficialii ieşeni nu este privită cu entuziasm de autorităţile locale, care susţin că abia au bani de utilităţi, iar serviciile Salubris sunt prea scumpe.

„Actul se poate încheia, dar nu se ştie dacă va fi concretizat pentru că primăriile nu-şi permit asemenea cheltuieli. La începutul anului, pentru sterilizarea a 25 de câini am primit o factură de 4.200 de lei de la Salubris, ceea ce este exagerat. În comună sunt în jur de 500 de câini. Dacă aş avea bani, în două luni aş rezolva problema“, a precizat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Oficialii din Miroslava, unde există un padoc cu 500 de locuri pentru maidanezi, susţin că i-au contactat pe şefii Salubris pentru a găsi o soluţie de diminuare a numărului de câini comunitari care reprezintă un pericol. „E plină comuna de câini şi nu pot scăpa de ei. Pe toate dealurile sunt haite. Nu am un serviciu specializat şi nici bani pentru un contract cu Salubris“, a afirmat Dan Niţă, primarul din Miroslava. Primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, susţine că ar trebui să fie sterilizaţi toţi. „Acum nu ne permitem să plătim un contract de ecarisaj, nu avem bani pentru iluminat sau pentru utilităţile de la şcoli“.

Noul padoc încă în proiect

Deşi licitaţia a fost adjudecată, ordinul de începere a lucrărilor la noul adăpost nu a fost încă semnat. Execuţia lucrărilor a fost câştigată de firmele Iasicon şi Huge Construct, oferta acestora fiind de 3,2 milioane de lei. Adăpostul cu câteva mii de locuri pentru câini, pisici şi animale mari ar trebui finalizat în trei luni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite