Lucrări în ritm de melc pe Bahlui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii firmei contractate de Ministerul Mediului au ajuns cu şantierul în apropiere de Tudor Vladimirescu
Muncitorii firmei contractate de Ministerul Mediului au ajuns cu şantierul în apropiere de Tudor Vladimirescu

La viteza cu care se munceşte pentru modernizarea râului-simbol al Iaşiului, proiectul ar urma să fie gata abia în 2015, cu doi ani întârziere

Şefii Administraţiei Bazinale Ape Prut-Bârlad au dat startul proiectului de regularizare a râului Bahlui pe 7 martie şi au înaintat până acum cu aproape 1.300 de metri, pe tronsonul dintre Pod Metalurgie şi Pod Tudor Vladimirescu. „Mai este puţin până ajungem în Tudor, după care ne mutăm pe celălalt mal pentru terasamente şi gabioane şi malul reprofilat“, a spus inginerul Florin Lipan, managerul de proiect. Dacă muncitorii firmei se „mobilizează“ în acelaşi ritm, tronsonul de 11 kilometri de pe raza municipiului ar trebui finalizat în patru ani şi şapte luni şi nu în 30 de luni, cum este stipulat în contract.

Edilii spun că au început lucrările cu nişte fonduri limitate, asigurate de Ministerul Mediului. Abia în luna august a fost semnat contractul de finanţare de la nivelul Comisiei Europene, în valoare de 72,5 de milioane de euro.

„Mărim viteza pe şantier“

„Ministerul a pus la dispoziţie fonduri proprii pentru a susţine financiar proiectul, pentru începerea lucrărilor şi demararea procedurilor birocratice. La banii pe care i-am avut la dispoziţie, constructorul şi-a făcut treaba. Imediat ce le punem la dispoziţie banii europeni, se vor apuca serios de treabă“, a spus Dan Cârlan, coordonatorul proiectului. Edilii au anunţat că din luna septembrie vor începe lucrări de anvergură la tronsonul dintre Tudor Vladimirescu şi Podul de Piatră, cu o lungime de 2,4 kilometri, unde ar trebui betonat fundul râului şi 5,2 metri din taluzuri.

„Au fost nişte probleme care s-au rezolvat. Nu am lucrat cu motoarele la maxim din cauza finanţării, care a făcut ca viteza să nu fie prea mare. Anul viitor se va recupera tot ce s-a întârziat. Deja ne-am mobilizat şi am dublat numărul de utilaje. Vom creşte viteza cu până la patru ori“, a mai spus inginerul Lipan. Proiectul european pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad de pe raza judeţului ar trebui finalizat în 40 de luni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite