Iaşi: Lucrări pe datorie la şoseaua de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au început de anul trecut, lucrările sunt executate pe zeci de proprietăţi private

Proprietarii care deţin teren pe prima porţiune din varianta de ocolire a municipiului Iaşi aşteaptă despăgubirile.

Pe cei 5,8 kilometri din şoseaua de centură a municipiului Iaşi pe care s-au executat lucrări până acum, s-au identificat aproximativ 70 de proprietari de teren. Pentru ca aceştia să primească bani pentru pământul pe care l-au pus la dispoziţie Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri este nevoie de o decizie a Guvernului.

„Până la sfârşitul anului, cred că vom avea Hotărârea de Guvern, mai avem un pic de lucru. Au fost ceva ceva întârzieri din cauza schimbării normelor la Cadastru“, a precizat avocata Cristina Ursu, care se ocupă de redactarea proiectului de Guvern. Firma Vega ’93 din Galaţi, care execută lucrările la centură, a putut intra pe teren în baza unor acorduri semnate cu proprietarii. „Actele merg mai greu decât lucrările. Pe prima porţiune am primit acordul de la toţi proprietarii“, a spus avocata.

La baza proiectului de Hotărâre de Guvern, care vizează 5,8 kilometri din şosea, vor sta şi raporturi de evaluare pentru terenurile deţinute de proprietari. Aceştia vor primi pentru fiecare metru pătrat între 20 şi 22 de euro. 

 Anul acesta, s-au alocat 40 de milioane de lei pentru lucrările de la Iaşi, din care constructorul a cheltuit deja 30 de milioane, restul sumei fiind alocate şi pentru documentaţia necesară exproprierii. Pe prima porţiune din şoseaua de centură de la Metro la DJ 248A s-a asfaltat şi drumul din Uricani, care va face parte din şosea. În acest sat, în urma lucrărilor de extindere a părţii carosabile, un stâlp de electricitate a rămas în mijlocul centurii Iaşiului. 

Citeşte şi:

Stâlpul din mijlocul şoselei este al nimănui

Vina că acesta a rămas pe partea carosabilă după turnarea asfaltului este aruncată dintr-o parte în alta. Pe de o parte, constructorul care a asfaltat în jurul coloanei de beton susţine că a solicitat toate avizele de la E.ON Moldova pentru a putea muta stâlpul, documente pe care nu le-a obţinut.

„Proiectul tehnic pentru reţele electrice este depus la E.ON încă din primăvară şi zace acolo. Eu pot să o mut oricând ca şi constructor, dar nu am temeiul legal“, a explicat Dorin Duduţă, reprezentantul firmei Vega ’93 Galaţi. De cealaltă parte, reprezentanţii E.ON Moldova susţin că nu au nicio vină, deoarece nu au primit  documentaţia completă.

„Societatea comercială Vega nu a obţinut toate avizele necesare conform cerinţelor legale şi nu a depus la E.On Moldova Distribuţie documentaţia tehnică completă pentru avizare în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. Companiei E.On Moldova Distribuţie nu i se poate atribui vreo responsabilitate pentru situaţia la care se face referire“, susţin reprezentanţii E.ON Moldova.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite