Iaşi: Lucian Suceveanu: Are grijă de viaţa florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul lucrează de opt ani cu cele mai gingaşe creaţii de pe pământ şi nu-l lasă inima să treacă pe lângă o floare bolnavă fără să o ajute

Dragostea pentru plante a făcut din Lucian Suceveanu un om indispensabil pentru cei care au flori. Zeci de ieşeni îl sună zilnic atunci când observă că plantele din casă dau semne de boală.

„Mă sună lumea tot timpul încât am ajuns să am probleme şi cu soţia, dar mie îmi place ce fac“, spune bărbatul. Convins că lucrul cu florile nu poate fi decât un dar de la Dumnezeu, Lucian zăboveşte zilnic şi câte şase-şapte ore printre răsadurile din sera pe care şi-a amenajat-o la Şcoala „Ioan Holban“.

De la „buruieni“ a trecut la plantele exotice 

Iniţial a început să-şi crească florile în apartament. „Cumpărasem din oraş o floare pe care am aşezat-o într-un ghiveci. S-a prins şi aşa m-am apucat de studiat intens. Am reuşit adun în casă peste 300 de ghivece cu mai toate tipurile de flori din ţară“, povesteşte Lucian. Întâlnirea cu un fost angajat al Grădinei Botanice din Iaşi i-a schimbat radical percepţia despre flori. „A fost mentorul meu. Când a intrat prima dată la mine în casă mi-a spus să nu mai ţin «buruienile» respective şi să-mi îndrept atenţia spre plantele exotice“, îşi aminteşte ieşeanul.

Vraciul florilor

Cu timpul, s-a specializat în tehnicile de salvare a plantelor exotice aflate pe moarte. Lucian spune că, de regulă, florile aduse din alte ţări nu se adaptează la pământul din ţara noastră şi au nevoie de un tratament special pentru a supravieţui.
După sute de ore petercute cu nasul în cărţile de specialitate şi pe intenet, Lucian crede că a descoperit cum poate să le prelungească durata de viaţă. „Într-o zi mă uitam pe internet la nişte imagini din pădurea amazoniană şi am observat plante care crescuseră pe trunchiul copacilor. Atunci m-am gândit că asta trebuie să fie soluţia“, mai spune ieşeanul.

Acum a ajuns „să adapteze“ orhidee, bonsai şi cactuşi în trunchiuri de copaci. „În funcţie de Ph-ul plantelor stabilesc ce tip de lemn li se potriveşte. Am pus un bonsai care era gata să se usuce într-o buturugă de plop şi acum şi-a revenit. Plantele au nevoie de substanţele nutritive din lemn pentru a supravieţui“, explică ieşeanul.

Prin această metodă a reuşit să salveze sute de plante ale ieşenilor care apelează la el atunci când au vreo urgenţă. „De fiecare dată când vin la mine îmi spun «Domnule, fă-i ceva, că altfel moare»“, mai spune Lucian Suceveanu.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi o realizare în domeniu de care să fiţi mândru?
L. S.: În doi ani am reuşit prin încrucişări repetate să obţin o „Prinţesa Braziliei“, de culoare neagră. În Iaşi nu ştiu să mai fie cineva care să fi făcut acest lucru. Am scos-o apoi la vânzare, dar i-am pus un preţ piperat pentru a fi sigur că nu o cumpără nimeni.  

Ce plantă mai specială aţi adaptat pentru a continua să crească în lemn?
L. S.: Am ales o plantă carnivoră pe care am aşezat-o în trunchi de cireş. A început să se modifice genetic, în sensul că rădăcinile au devenit lemnoase. Nu şi-a pierdut însă pofta de mâncare. 

Profil
Născut:
23 octombrie 1968, Iaşi
Educaţie: Şcoala profesională
experienţă: 10 ani de floricultură şi horticultură
Familie: căsătorit, doi copii


ce-i place: Lucian Suceveanu spune că este un pescar înrăit. Îi place să stea de vorbă cu oamenii pentru a-i convingă să aibă grijă de florile de acasă aşa cum trebuie. „Mă opresc în dreptul vitrinelor şi mă uit să văd dacă florile expuse sunt sănătoase şi dacă pot să fiu cumva de ajutor“, spune Suceveanu.

ce nu-i place: Ieşeanul spune că cel mai mult îl deranjează faptul că sunt multe persoane care nu ştiu să aprecieze adevăratele valori, dar şi indiferenţa faţă de plante. „Lumea trebuie să fie conştientă că supravieţuirea unei flori nu ţine doar de faptul că trebuie udată. Este păcat să ţii nişte plante în casă şi să nu le acorzi toată atenţia“, este de părere Lucian Suceveanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite