Locuri de muncă la mare şi la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu deschiderea sezonului turistic, hotelierii din ţară şi din străinătate pun la dispoziţie mii de slujbe. Ofertele cele mai atractive sunt făcute de angajatorii din Europa, care dau cazare gratuită şi lefuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pentru sezonieri.

Deschiderea sezonului estival i-a determinat pe administratorii de pensiuni şi hoteluri să caute personal cu experienţă pentru următoarele luni. Astfel, tinerii care au mai lucrat la restaurante şi hoteluri au şanse să-şi găsească de lucru la unităţile de cazare de pe litoralul românesc sau din străinătate.

„Am lucrat anul trecut în Italia la un restaurant, chelneriţă. Se câştigă bine, dar este obositor. Dormeam cinci ore pe noapte şi dimineaţa trebuia să fiu cu zâmbetul pe buze, căci altfel clienţii se simţeau jigniţi“, a povestit Tatiana Mihalcea, ieşeancă de 25 de ani.

Tânăra a pus deoparte aproape 5.000 de euro, după aproape jumătate de an de muncă. „Salariul era de 900 de euro, iar bacşişurile au fost destul de mici, fiindcă italienii sunt destul de zgârciţi“, a adăugat ieşeanca.

Ofertele, postate online

Cele mai multe locuri de muncă se găsesc pe pagini de internet specializate în anunţuri de angajare. Cei care îşi caută un job pot consulta, pe lângă anunţurile de mică publicitate, şi site-uri precum bestjobs.ro, myjob.ro, tjobs.ro. Şi pe portaluri internaţionale, cum este pagina ec.europa.eu/eures, administratori din toate statele Uniunii Europene au postat mii de anunţuri de angajare.

Dacă pe litoralul românesc lefurile lunare oferite de companiile din domeniul turismului variază între 800 şi 1.000 de lei pentru chelneri şi ospătăriţe, salariile oferite de angajatorii străini sunt mult mai tentante. De pildă, pentru un post de cameristă în Marea Britanie, disponibil pe pagina bestjobs.ro, salariul lunar poate ajunge la 1.300 de lire sterline.

„Financiar, merită să pleci o vară. Problema este că atunci când te întorci, în toamnă, rişti să nu găseşti nimic în Iaşi, fiindcă este criză. De aceea mă orientez spre contracte de muncă de cel puţin un an“, spune Daniel Ţurcanu, ajutor de bucătar.

Ce joburi se găsesc în Iaşi
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi a scos la concurs în această săptămână aproape 100 de locuri de muncă. Firme precum Capgemini Services, SCC Services, Delphi, Confecţii Integrate Moldova şi Construcţii Grup caută personal în domenii precum IT, producţie, confecţii şi construcţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite