Liviu Pendefunda Neurologul-scriitor premiat pentru poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pendefunda
Liviu Pendefunda

Şeful Secţiei de Neurologie a câştigat numeroase premii pentru cele 60 de cărţi pe care le-a publicat din 1979 încoace în domeniul medical, proză şi poezie. Profesorul Liviu Pendefunda şi-a descoperit talentul de scriitor încă din şcoala generală când a compus versuri pentru solfegiile de la ora de muzică. În martie 1971 a debutat în „Convorbiri literare“, iar în 1979 şi-a scos prima carte, „Ochi de lumină“.

În decursul anilor a publicat aproximativ 60 de cărţi, dintre care 25 ştiinţifice, 6 de eseistică, 2 de proză şi 20 de volume de versuri. Deşi înclinaţia sa a fost remarcată de toţi cei din jur, profesorul Pendefunda nu a ezitat când şi-a ales meseria de doctor şi nu regretă niciun moment alegerea făcută. „Iniţial am dorit arhitectură, apoi am optat pentru medicină. Am călcat pe urmele tatălui meu“, povesteşte doctorul Pendefunda.


Deşi la prima vedere par atât de diferite, neurologul Pendefunda consideră că atât medicina, cât şi scrierea cărţilor reprezintă o artă. „Medicina şi scrisul sunt ştiinţe umane. Este o armonie între ele. De altfel, se ştie că doctorii merg frecvent la teatru, la operă, la balet. În plus, pasiunea aceasta pe care o am pentru scris este oarecum în antiteză cu boala pe care o întâlnesc la spital. Şi medicina este o artă, cea a vindecării“, explică doctorul Pendefunda.


Îi vine inspiraţia la volan


Doctorul-scriitor nu are nicio regulă după care se ghidează atunci când compune versuri. Este de părere că dacă ar trebui să scrie la „normă“ nu ar face decât să se plafoneze. Multe din versurile profesorului Pendefunda i-au venit în minte spontan şi le-a trecut rapid pe un petic de hârtie.


„Nu poţi să scrii la comandă pentru că dacă te-ai repeta, te-ai copia, iar în final ai ajunge să te blazezi. Multe idei mi-au venit chiar când eram la volan. Scoteam repede ce aveam la îndemână, notam ideea, iar acasă o transcriam“, mărturiseşte scriitorul Pendefunda.


Palmaresul doctorului-scriitor


Talentul pentru scris i-a fost recunoscut şi de colegii scriitori. Aşa se face că în 2008 a primit Premiul „Mihai Eminescu“ pentru cele mai frumoase poezii de dragoste, iar în 2010 a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru întreaga sa operă literară. De asemenea, în 1990 a primit Premio Opera di Poesia, iar în 2008 a primit Marele premiu pentru cercetare în neurologie de la United Cultural Convention.

__________________

profil
născut.
10 martie 1952, la Iaşi.
studii. Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are două fete.

întrebări şi răspunsuri
De ce are nevoie un bun scriitor?

Are nevoie de talent, de har. Poţi realiza foarte multe şi prin muncă, dar dacă nativ nu ai har pentru a scrie nu ai să poţi excela niciodată, nu ai să poţi atinge nişte culmi. Este nevoie de har şi de muncă.
Ce părere aveţi despre modul în care sunt plătiţi scriitorii vremurilor noastre?
Absolut toţi scriitorii trebuie să mai facă ceva pentru a se putea descurca. Din păcate, societatea actuală nu oferă posibilitatea de a te întreţine doar din scriitură.

ce-i place
„Îmi plac călătoriile şi istoria. De aceea, de fiecare dată când călătoresc caut totul despre istoria şi civilizaţia locului respectiv. Iubesc munca didactică şi recunosc că sunt gurmand, îmi place să încerc tot felul de mâncăruri“, spune doctorul Pendefunda.

ce nu-i place
„Nu-mi place să vorbesc foarte mult, batjocura şi lipsa de bun-simţ. La oameni nu-mi place când aceştia sunt ascunşi sau nu sunt cinstiţi“, încheie profesorul Pendefunda.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite