Licenţiaţii impostori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii studenţi devin licenţiaţi prin muncă, alţii cumpără lucrări „de-a gata“
Unii studenţi devin licenţiaţi prin muncă, alţii cumpără lucrări „de-a gata“

Cadrele didactice de la Universitatea Tehnică Iaşi recunosc că traficul cu licenţe copiate a câştigat teren printre studenţi.Oficialii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ spun că în ultimii ani n-au depistat vreun student care să se fi înscris la examenul de licenţă cu o lucrare cumpărată.

„N-am mai avut un astfel de caz de foarte mulţi ani. Ca măsură de prevenţie, universitatea deţine un soft care poate verifica dacă conţinutul unei licenţe se regăseşte în baza noastră de date“, a explicat Mădălina Cocea, de la biroul de comunicare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi.

Avalanşa de lucrări plagiate trebuie stopată şi de profesori, spun reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. „Cred că şi profesorul care coordonează lucrarea trebuie să aibă rol de prevenţie, fiindcă acesta poate observa primul dacă lucrarea este originală sau nu şi-l poate determina pe student să refacă licenţa. Eu personal m-am lovit des de această problemă şi i-am forţat să-şi modifice lucrările. În aceste cazuri şi nota recomandată a fost cea minimă, adică nota 6“, a afirmat Alexandru Sălceanu, purtătorul de cuvânt al Universităţii Tehnice Iaşi.

Tentaţia de a cumpăra lucrări „de-a gata“, mai spun profesorii, apare şi pentru că odată cu aplicarea sistemului Bologna, perioada pentru pregătirea lucrării s-a redus foarte mult. În cazul în care un student este prins cu un proiect copiat, acesta riscă exmatricularea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite