„Big Brother-ul“ de la Bac, ignorat de liceenii ieşeni. Tinerii s-au „înarmat“ cu copiuţe cumpărate de pe Facebook UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de a XII-a şi-au comandat de pe Facebook materiale ajutătoare pentru probele scrise ale examenului. Nu au lipsit nici copiuţele tradiţionale, hârtii de dimensiuni mici pe care erau trecute cu un scris minuscul formule matematice sau date istorice. De emoţie, adolescenţii ieşeni au fumat ţigară după ţigară şi au băut cafeaua ca pe apă înainte de a intra în sală.

Ora 15.50 Camerele de supraveghere montate în centrele de examinare nu par să-i sperie pe liceenii ieşeni care s-au prezentat la Bacalaureat cu materiale ajutătoare. Cea mai recentă achiziţie aparţine Dumitriţei, o elevă de 19 ani de la Liceul Teoretic „Garabet Ibrăileanu" din Iaşi.

În această dimineaţă a susţinut proba scrisă la matematică şi şi-a ascuns în sân mini-culegerea cu toate formulele pe care şi-a achiziţionat-o de pe reţeaua de socializare Facebook.

Galerie foto: Copiuţe pentru Bac luate de pe Facebook

image

Daţi click pe pozele de mai sus pentru a vedea imagini cu metoda descoperită de elevii ieşeni

„Am dat pe ea doar 10 lei, iar dacă luai mai multe primeai reducere. Ai în ea toată matematica. Este bine că e de dimensiuni mici ca s-o poţi ascunde şi are exact ce-şi trebuie pentru că este realizată după materia pe care o studiezi pe parcursul celor patru ani de liceu", spune Dumitriţa.

Tânăra susţine că ea şi-a cumpărat trei astfel de mini-culegeri, pentru toate probele scrise pe care le are de susţinut: limba română, matematică şi chimie. În plus, le-a împărtăşit şi colegilor de clasă descoperirea ei de pe Facebook, iar aceştia s-au arătat interesaţi de idee.

„Am comandat pentru toată clasa astfel de cărţulii. Unii au vrut pentru chimie, alţii pentru matematică. Am făcut listă şi am comandat în funcţie de preferinţele lor", spune tânăra.

La proba anterioară de limba română, Dumitriţa susţine că nu şi-a luat materialele ajutătoare în sală, dar că la matematică are o reală nevoie de mini-culegere. „La limba română mi-a fost frică să o iau în sală pentru că am auzit de acele camere de supraveghere montate. Acum vreau să o iau pentru că matematica este mai dificilă. Am să văd eu dacă am să o pot folosi sau nu", spune tânăra.

Copiuţe „de mână"

Într-un alt cerc de elevi, Mihai se laudă cu  o bucată de hârtie pe care şi-a notat formulele pe care nu le-a reţinut, pentru că „nu-s logice". „Mi-am scris cu pixul formulele pe care nu am reuşit să le reţin. Încă nu ştiu dacă am să le iau în sală pentru că mi-e frică. Măcar le repet înainte de a intra în sală poate mai reţin ceva", spune Mihai.

Ora 13.20 Inspectorii susţin că subiectele de la proba de istorie nu ar fi trebui să creeze dificultăţi în rândul elevilor.

„Subiectele sunt de dificultate medie şi respect programa din acest an. Cerinţele trebuiau citite cu atenţie pentru că primele 3 subpuncte de la primele două subiecte solicit identificarea soluţiilor sau răspunsurilor din analiza textului", spune profesorul Lăcărmioara Iordăchescu, inspector de Istorie şi Ştiinţe Socio-umane.

Ora 11.00 Peste 6.800 de elevi din judeţul Iaşi susţin astăzi proba obligatorie a profilului. Tinerii s-au adunat chiar şi cu o oră înainte de a intra în sală pentru a repeta pe ultima sută de metri formulele matematice sau caracteristicile perioadei comuniste şi Constituţiile.

Curtea Colegiului Naţional „Costache Negruzzi", unul din cele 24 de centre de examinare din Iaşi, a fost plină cu elevi emoţionaţă încă de la ora 08.00. Grupuri de tineri aşteaptă cu emoţie să intre în sala de examen.

Ţigări fumate una după alta, cafele consumate ca pe apă şi priviri aruncate în grabă pe culegeri sunt elementele comune tuturor grupurilor de tineri care să pregătesc să păşească în sala de examen.

Galerie foto: Emoţiile elevilor ieşeni

image

Daţi click pe pozele de mai sus pentru a vedea mai multe imagini surprinsa înaintea probei de profil de la Bacalaureat

Stresaţi, adolescenţii au venit şi cu o oră mai devreme în faţa instituţiei pentru a schimba impresii cu colegii. Cea mai bună metodă de a se calma pentru mulţi dintre ei a fost reprezentată  de consumul de cafea şi ţigari. Nu lipsesc nici foile pe care sunt notate formulele matematice sau anii de război pe care nu-i stăpânesc foarte bine şi de pe care repetă pe ultima sută de metri.

„Am emoţii foarte mari. Mi-am luat şi o culegere de istorie pe care mă mai uit înainte să intru în sală. Cel mai bine stăpânesc comunismul şi constituţiile. Am venit mai devreme ca să-mi beau cafeaua cu colegii, mai vorbim înainte de a intra în sală ca să ne calmăm", spune Mirabela Ursu (19 ani), elevă de la Liceul Teoretic „Garabet Ibrăileanu" din Iaşi care astăzi susţine proba scrisă la istorie.

Mai citiţi:

Iaşi: Daţi afară din examen după ce au vrut să fure la BAC

Iaşi: Aflaţi care sunt rezultatele primei probe de Bacalaureat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite