Iaşi: Lecturi science-fiction în vacanţa de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Lecturi science-fiction în vacanţa de vară
Iaşi: Lecturi science-fiction în vacanţa de vară

O statistică a bibliotecii „Gheorghe Asachi“ arată că ieşenii se relaxează cu lecturi uşoare, dar şi cu poveşti cu supereroi, care le aprind imaginaţia.

Prichindeii vin să împrumute cărţi cu personajele fantastice din „Harry Potter“, cu vrăjitorul Sauron şi armata sa de orci din „Frăţia inelului“, de J. R. R. Tolkien, sau romanul „Eragon“, scris de Christopher Paolini. Apetitul celor mici pentru aventurile eroilor principali a fost stârnit de filmele realizate după povestiri, care au rulat la cinema, dar şi pe micile ecrane.

„Interesul copiilor este mereu ridicat pentru aceste volume. Pentru că nu le avem tot timpul, se fac rezervări, iar în momentul în care le primim îi anunţăm pe solicitanţi prin telefon că pot veni să le ia“, afirmă Lăcrămioara Ferenţ, angajată a bibliotecii „Gheorghe Asachi“ Iaşi.

Totuşi, copiii solicită la fel de des şi romanele „Toate pânzele sus“ şi „Legendele Olimpului“, precum şi cărţi de literatură de care au nevoie pentru a-şi face temele pe care le au pe timpul verii. „Cred că un film este întotdeauna mai slab decât o carte. Am citit şi «Frăţia inelului» şi «Eragon» şi mi-au plăcut mai mult decât filmele care au fost făcute după ele“, spune Ioana T., de 14 ani.

Părinţii vor cărţi de groază şi autori japonezi

Adulţii vin să împrumute foarte des cărţile de groază scrise de Stephen King, tomuri de autori de origine japoneză  şi volume cu sfaturi naturiste, ecologie şi reţete de coktailuri. Printre cei mai ceruţi autori se numără Jane Austen, cu „Mândrie şi prejudecată“, Emily Bronte, Herman Hesse sau Amelie Nothomb.

„Cititorii tineri se delectează cu lecturi siropoase într-o proporţie mai mare faţă de publicul mai în vârstă care, deşi vine mai rar, nu citeşte orice. Ne îngrijorează acest fenomen, însă noi trebuie să le oferim ieşenilor ceea ce caută“, afirmă Irena Brodogeanu, şef serviciu Programe Culturale de la „Asachi“.

În ultimul an, foarte solicitate au fost şi dicţionarele, cărţile de gramatică şi literatură în limbile italiană şi spaniolă, care s-au dovedit utile pentru cei care au plecat la muncă peste hotare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite