Le mănânci zilnic, dar nu ştii exact ce efecte au. Vezi ce spun nutriţioniştii despre câteva alimente comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncare (Foto Arhivă)
Mâncare (Foto Arhivă)

Carnea, ouăle, tăieţeii de casă, cartofii, brânza sau pâinea nu sunt nici pe departe unele dintre cele mai sănătoase şi indicate alimente de către specialişti.

Se găsesc aproape zilnic în farfuria noastră, unele sunt specifice bucătăriei româneşti, altele sunt foarte lăudate de gospodine, însă nutriţioniştii au îndoieli în ceea ce priveşte consumul lor.

Carnea, ouăle, tăieţeii de casă folotiţi în ciorbe şi atât de lăudaţi de gurmanzi, brânza sau pâinea se află la baza alimentaţiei românilor, dar specialiştii spun că au efecte nocive asupra organismului.

Alarmant! Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani. Ascultă mărturia unei persoane de 120 de kilograme (VIDEO)

În ceea ce priveşte carnea, cea mai periculoasă este cea de porc, care duce la creşterea colesterolului. Nutriţioniştii încurajează consumul peştelui.

„Carnea este periculoasă, cea de porc este consumată în cantităţi foarte mari în special în Ardeal, acolo se pune accent şi pe slănină. Colesterolul este afectat. Cel mai indicat este să mănânci peşte, din păcate, deşi avem atâtea lacuri, românii nu ştiu să gătească peştele", spune profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie şi şefa Clinii de Endocrinologie a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Periculoase sunt şi brânzeturile.

„Brânza uscată are foarte multă grăsime, de exemplu telemeaua are 45% grăsimi. În special cele înalt fermentate au un nivel ridicat de colesterol. Eu recomand brânza cottage“, mai spune medicul.

Reţeta de slăbit de succes a unui reputat medic ieşean. Vezi ce mituri despre dietă spulberă

Specialiştii critică şi pâinea nelipsită de pe masa românului. Nici măcar pe cea neagră nu o recomandă.

„Pâinea albă este cea mai ieftină şi cea mai periculoasă. Cea neagră de la noi este ca o turtă dulce. Nu este ca cea integrală, cu fibre", mai spune medicul Voichiţa Mogoş.

Şi cartofii, în special prăjiţi, ne afectează din cauza grăsimilor.

„Cartofii sunt aproape în totalitate amidon, ca dovadă apa albă care se face atunci când sunt puşi la fiert. Dacă mai sunt şi prăjiţi în ulei, nivelul caloric este extraordinar de ridicat", mai spune nutriţionistul.

Operaţie în premieră la Iaşi împotriva obezităţii

Nici măcar tăieţeii de casă puşi în ciorbe nu sunt indicaţi de specialişti pe motiv că pastele făinoase îngraşă.

„Eu nu recomand în general ciorbele pentru că legumele fierte, borşul fiert, îşi pierd din calitate, din vitamine. Cel mai bine e să fie consumate crude", spune profesorul Voichiţa Mogoş.

Printre băuturile despre care avem o părere bună, dar de fapt nu ne aduce nimic bun pentru organism este vinul. „Un litru de vin roşu are atâtea calorii cât un litru de lapte, adică 650 de calorii. Dacă laptele are carbohidraţi, proteine, minerale şi vitamine hidrosolubile, vinul nu are nimic", spune doctorul.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite