La şcoală intră cine vrea, scapă cine poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străinii care intră la Grupul Şcolar „Mihail Sturdza“ nu sunt luaţi la întrebări la poartă
Străinii care intră la Grupul Şcolar „Mihail Sturdza“ nu sunt luaţi la întrebări la poartă

Reporterii „Adevărul de Seară“ au trecut fără probleme de „filtrele“ unităţilor de învăţământ din Iaşi. Elevii se plâng că, în absenţa gardienilor, unele şcoli preferă să închidă porţile, ca la închisoare.

Pentru a câştiga „jocul“, reporterul „Adevărul de Seară“ trebuia să intre în clădire fără să fie luat la întrebări de personalul şcolii. În caz contrar, am fi demonstrat că sistemul de securitate funcţionează. Acest lucru trebuia făcut fără a sări vreun gard, ci folosind doar căile de acces.Am poposit prima dată la Liceul „Garabet Ibrăileanu“ din Copou. Chiar dacă nu este plătit cu nimic, elevul de serviciu m-a interceptat şi nu m-a lăsat să plec fără să mă legitimeze.

Am vrut totuşi să testez şi vigilenţa gardianului din faţa şcolii. Am aşteptat răbdător ca acesta să plece, apoi am intrat fără probleme în curtea interioară a şcolii şi de acolo am ajuns în liceu. Fiind echipat ca un elev, am trecut pe lângă personalul auxiliar al şcolii fără să se uite cineva mai atent la mine.

La fel de uşor mi-a fost şi la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, unde am avut surpriza să nu găsesc pe nimeni la intrarea laterală în curtea şcolii şi la una din uşile clădirii principale. „Gardienii îşi fac treaba, chiar dacă nu extraordinar. Aici în Copou este însă o zonă liniştită şi nu prea sunt incidente“, a spus Florin M., elev la „Negruzzi“.

Tot într-o zonă ferită de incidente este şi Liceul „Dimitrie Cantemir“. „Toţi elevii au ecusoane cu sigla liceului şi legitimaţii, astfel încât să se ştie că învăţăm aici“, mi-a spus Ionuţ, elev la „Cantemir“. Când s-a sunat de ieşire am pătruns în curtea interioară şi în clădirea şcolii fără să am la vedere niciunul dintre însemnele liceului. Am testat şi sistemul de securitate în şcolile cu probleme, aflate în zona industrială a oraşului. La intrarea în Grupul Şcolar „Radu Cernătescu“ era postat un elev de serviciu care m-a lăsat să trec fără să spună nimic. Gardianul era la etajul doi, dar m-am dus în direcţia opusă lui şi mi-am continuat periplul.

La şcoală, ca la puşcărie

Elevii de la Tehnoton sunt dezamăgiţi de măsurile de securitate. „Poarta este închisă permanent iar paznicul şcolii nu mai lasă să intre şi să iasă nimeni fără bilet de voie după ora 8.15 dimineaţa. E ca la puşcărie aici“, a oftat Ştefan, elev la Tehnoton. La Şcoala „Otilia Cazimir“, surpriză! Oamenii de pază erau la post, iar reporterul „Adevărul de Seară“ a fost legitimat şi a pierdut jocul.

Prea puţini gardieni plătiţi de părinţi

Chiar dacă iniţial nu au crezut cu câtă uşurinţă se poate intra în unităţile de învăţământ, ieşenii care-şi duc copiii la şcoală s-au arătat indignaţi de situaţie. „Poate nu au suficienţi oameni să asigure tot perimetrul“, a spus Elena, mama unui elev de clasa I de la „Ibrăileanu“. „Nu mi se pare corect ca noi să plătim bani pentru gardieni şi totuşi să poată intra cine vrea în şcoli“, a completat Elena, mama unui băieţel de la „Cantemir“.

Directorii şcolilor în care s-a desfăşurat experimentul „Adevărul de Seară“ s-au arătat surprinşi de rezultatele obţinute. „Vom vedea cine a fost de tură în ziua respectivă şi vom lua măsuri ca asemenea scăpări să nu se mai repete“, a declarat Cristinela Bojoga, directorul de la „Cernătescu“.

Principala problemă în calea asigurării securităţii în şcoli o reprezintă insuficienţa personalului. „Avem un singur gardian, care trebuie să acopere aproape un hectar. În ajutor mai avem camerele de supraveghere, însă nici şcoala nu trebuie să fie o puşcărie“, a explicat Constantin Chirilă, director la „Ibrăileanu“, care a schimbat deja patru gardieni din cauza felului nesatisfăcător în care aceştia îşi făceau datoria.

Posturi de Poliţie în şcoli

Pentru a asigura o supraveghere permanentă, Constantin Chirilă propune înfiinţarea la intrarea în şcoli a unor posturi fixe de Poliţie.

„Am solicitat alocarea a câţiva poliţişti, dar mi s-a spus că nu există efectivul uman necesar. Ţinând cont că şcolile din oraş revin în subordinea administraţiei locale, ar fi utilă o hotărâre a Consiliului Local prin care să se înfiinţeze câte un post fix de Poliţie măcar la două şcoli, pentru că numai în Copou sunt cel puţin 5.000 de elevi“, a explicat directorul de la „Ibrăileanu“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite