La Iaşi se perfecţionează aparatul care extrage căldura din măruntaiele pământului FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Florin Munteanu explică cum funcţionează instalaţia
Profesorul Florin Munteanu explică cum funcţionează instalaţia

Ieri a fost inaugurat un laborator de surse energetice regenerabile dotat cu o instalaţie complexă a unei pompe de căldură sol-apă pe care studenţii vor face practică.

Gheorghe Avram, directorul general al firmei DAS şi fost absolvent al Facultăţii de de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, a dotat Laboratorul de conversie a energiei şi surse regenrabile cu o instalaţie complexă a unei pompe de căldură sol-apă de 6 kiloWaţi, cu sondă de adâncime, complet automatizată.

Practic, cu ajutorul acestei instalaţii care are sonda la o adâncime de 100 de metri în sol se va putea transfera căldură din pământ şi astfel se vor încălzi încăperi.

Echipa de specialişti de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu pompa de căldură

„Pompa de căldură are trei circuite. Căldura este acumulată în al treilea circuit, într-un rezervor de căldură de 200 de litri, care acumulează actualmente la 40 de grade, o anumită cantitate de energie ce este circulată cu ajutorul unei pompe electrice. Cele două ventiloconvectoare asigură încălzirea unei încăperi având setată acum o temperatură de 40 de grade, temperatura maximă fiind de 60 de grade", explică profesorul Florin Munteanu, directorul Departamentului de Energetică.

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi: Învaţă medicină pe un bebeluş robot

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

Acelaşi sistem se poate folosi şi pentru răcirea unor încăperi. „O putem utiliza şi în timpul sezonului cald, poate să producă răcoare în această încăpere. Din pământ putem lua fie căldură, fie răcoare", spune profesorul Alexandru Sălceanu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la UTI.

Instalaţia, utilă la angajare

Utilajul în valoare de peste 70.000 de lei va putea fi folosit de studenţii universităţii pentru lucrări de cercetare, doctorate sau licenţe, iar practica pe o astfel de instalaţie va constitui un mare avantaj la angajare.

„Studentul care face practică pe această instalaţie are un atu formidabil. De aici şi nevopia de a echipa aceste laboratoare cu tehnologii care să le permită să aibă un bagaj minim de cunoştinţe. În alte situaţii ei ar trebui să facă la firmă la noi un stagiu de pregătire, de acomodare cu noile tehnologii, ceea ce din punct de vedere al eficienţei. Un student care are tangenţe cu acest laborator are o altă deschidere, poţi vorbi cu un limbaj apropiat, comun de el", spune Gheorghe Avram, directorul general al firmei DAS.

Reprezentanţii companiei spun că au fost solicitaţi să intervină la montarea acestor pompe în Iaşi, dar că cererea este oarecum redusă pentru că preţul este destul de ridicat. „O astfel de pompă de căldură, pe lângă faptul că e economică şi va fi şi mai economic când preţul ei de montaj va fi mai scăzut, oferă o securitate pentru cel care nu are o sursă energetic convenţională, dar poate oferi securitate energetic pentru o comunitate, o ţară. O astfel de instalaţie pentru energii regenerabile creează independenţă", încheie Gheorghe Avram.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite