Judeţul Iaşi, „pepinieră“ de şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topul şomerilor pe oraşe
Topul şomerilor pe oraşe

Procentul celor care nu au un loc de muncă şi locuiesc în mediul rural depăşeşte în unele sate 17% sau 18%

Situaţia şomerilor din zonele aflate în afara graniţelor municipiului Iaşi nu ar trebui să ridice mari semne de întrebare. Dacă Iaşiul înregistra la finalul lunii trecute un procent de 1,41% de persoane fără un serviciu din totalul populaţiei care are vârsta de muncă, în restul judeţului situaţia este mult mai gravă.


Cea mai mare pondere a şomerilor a fost calculată de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) la Hîrlău.


Ponderi mari la sate


„Procentul este aici de 7,16%, numărul de persoane neangajate din evidenţele noastre fiind de 562. Pe locul al doilea se află oraşul Podu Iloaiei, cu un procent de 4,4%, urmat de municipiul Paşcani cu 2,7%, de Târgu Frumos cu 2,22% şi de municipiul Iaşi, unde a fost înregistrat procentul de 1,41%“, a explicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.


În comunităţile din mediul rural situaţia este mult mai gravă. Aici cea mai mare pondere a şomerilor este de 18,1% şi a fost calculată de cei de la AJOFM pentru comuna Dolheşti.


Vizită lunară la ţară


„Aici sunt înregistrate 293 de persoane fără un loc de muncă. Ponderi mari ale şomerilor se înregistrează şi în comuna Ciohorăni, 17,8% şi Mădârjac, 17,3%“, a completat reprezentantul AJOFM Iaşi. Pentru a reduce numărul de persoane care nu au un loc de muncă din mediul rural, consilierii instituţiei merg lunar şi discută cu persoanele interesate. „În deplasările lunare în zonele rurale facem activităţi de consiliere, mediere, consultanţă şi asistenţă pentru iniţierea unei afaceri, formare profesională astfel încât tot mai multe persoane să poată să-şi găsească un loc de muncă“, a conchis Adriana Sîrghie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite