„Intrusul“ din topul angajatorilor ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În halele de la Delphi lucrează aproape 2.000 de angajaţi
În halele de la Delphi lucrează aproape 2.000 de angajaţi

În rândul celor mai importante cinci companii angajatoare din judeţ a intrat pentru prima dată în acest an o societate care nu este de stat. Este vorba despre Delphi Diesel Systems România

După ani de zile în care statul a fost cel mai important angajator din judeţ, o companie cu capital privat care a ajuns de-abia de doi ani în Iaşi intră luna aceasta pe o poziţie fruntaşă, anume pe locul al patrulea la capitolul număr de angajaţi. Este vorba despre Delphi Diesel Systems Romania, companie a cărei sediu şi hale au fost ridicate în 2008 la ieşirea din municipiu. În prezent, agentul economic numără 1.848 de salariaţi, iar cifra este în creştere. Spre exemplu, la începutul anului, compania figura în evidenţele Casei Judeţene de Pensii cu 1.489 de angajaţi, fiind clasată atunci pe poziţia a şaptea.

Statul, cvasimajoritar

Reprezentanţii mediului de afaceri sunt, însă, sceptici în ceea ce priveşte clasarea companiei în primele poziţii ale topului. „Este bine că o iniţiativă privată intră în top, dar «perla economiei ieşene» este, de fapt, o investiţie străină. Când au venit ei la Iaşi am sperat să convingem alţi investitori privaţi să mai vină în Iaşi, dar n-am avut şansa, în special din cauza lipsei de infrastructură“, spune Paul Butnaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Prezenţa investiţiei străine în judeţ s-a concretizat şi într-o scădere a numărului de şomeri.

„Dacă n-ar fi venit acest al doilea val de criză am fi spus că avem un trend crescător în ceea ce priveşte investiţiile, dar acest lucru nu mai depinde de noi, nu mai putem face acum previziuni“, a completat Butnaru. În prezent, tot angajatorii de stat domină topul celor mai importante instituţii care oferă locuri de muncă ieşenilor. Ultima statistică realizată arată faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“ are cele mai multe state de plată. În total, instituţia are nu mai puţin de 2.757 de salariaţi, în condiţiile în care la începutul anului număra doar 2.011 de persoane încadrate.

3.600 de angajaţi la „Cuza“ şi Uti

Pe locul al doilea se află Direcţia de Protecţie a Copilului, cu un număr mediu de 2.370 de angajaţi, urmată de Universitatea „Al.I. Cuza“ cu 2.020 de ieşeni angajaţi. Cea de-a cincea poziţie a clasamentului este ocupată tot de o companie privată, E.On Moldova Distribuţie, cu 1.600 de angajaţi, urmată de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ (1.593), Antibiotice, Regia Autonomă de Transport Public, Centrala Electrică de Termoficare şi Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite