Interlopii fugari cer despăgubiri morale la CEDO. Vezi ce daune vor Vasile Rodideal şi Dumitru Chetreanu pentru că au fost închişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Ionel Nechita
Avocatul Ionel Nechita

Doi basarabeni daţi în urmărire internaţională susţin că le-au fost încălcate mai multe drepturi în timpul procesului. Vasile Rodidel, condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus la cale asasinarea unui partener de afaceri, şi Dumitru Chetreanu au dat statul român în judecată.

Interlopul Vasile Rodi­deal, condamnat la 15 ani de închisoare, şi „locotenentul" său, Dumitru Chetreanu, care a primit 14 ani de închisoare, au cerut 350.000 de euro daune morale de la statul român. Cei doi basarabeni, acuzaţi că au pus la cale asasinarea ieşeanului Tiberiu Cristodorescu, s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) întrucât susţin că nu  le-au fost respectate mai multe drepturi de Parchetele şi instanţele din România. În plângerea trimisă instanţei europene, Rodideal şi Chetreanu spun că au fost arestaţi preventiv peste 17 luni fără să înceapă măcar audierile în proces. Astfel, potrivit inculpaţilor, s-a depăşit „durata rezonabilă" în care au fost privaţi de libertate, prevăzută de Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

„Măsura arestării preventive a fost luată pentru cei doi reclamanţi la 13 noiembrie 2005, fiind ulterior prelungită la propunerea organelor de urmărire penală şi, respectiv, menţinută de către instanţele de judecată. Până la final a însumat mai mult de 510 zile de arest preventiv, în condiţiile în care nu fusese începută încă cercetarea judecătorească din motive neimputabile inculpaţilor", a precizat Ionel Nechita, avocatul celor doi.

Vasile Rodideal şi Dumitru Chetreanu



Nemulţumit că era plimbat între instanţe

Rodideal şi Chetreanu se plâng că le-a fost încălcat şi dreptul la un proces echitabil. Cei doi spun că au fost interceptaţi timp de şapte luni, şi nu patru, cât au fost autorizate înregistrările în cazul lor. De asemenea, susţin că procesul a durat prea mult având în vedere că au fost judecaţi în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, deşi faptele au fost săvârşite la Iaşi, iar inculpaţii şi majoritatea martorilor locuiau în capitala Moldovei.

Vasile Rodideal

„Instanţa supremă nu a ţinut cont nici de faptul că inculpatul Rodideal Vasile este cercetat în alte două dosare aflate la Tribunalul Iaşi, ceea ce necesita prezenţa obligatorie, în mod repetat, în faţa instanţelor ieşene. În cauză era cercetat în stare de arest preventiv, impunându-se transferarea sa repetată între locuri de deţinere din circumscripţia tribunalelor Bucureşti şi Iaşi", se precizează în plângerea trimisă la CEDO. Astfel, interlopii au fost condamnaţi definitiv de-abia în 2011, deşi au fost trimişi iniţial în judecată în 2006.

De negăsit

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Vasile Rodideal că ar fi pus la cale, în 2005, asasinarea fostului său partener de afaceri, Tiberiu Cristodorescu. Pentru a-şi duce la capăt planul, interlopul ar fi apelat la Dumitru Chetreanu, zis Dima. În ianuarie 2011, Curtea Supremă i-a condamnat la 15, respectiv 14 ani de închisoare, dar în acel moment niciunul dintre ei nu mai era de găsit întrucât fugiseră din ţară.

Pedepse prea mari

În plângerea adresată CEDO, Rodideal şi Chetreanu susţin că pedepsele pe care le-au primit sunt prea mari. Practic, legea prevede ca atunci când eşti condamnat pentru o instigare la o faptă neurmată de executare, pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea pe viaţă, poţi sta maximum 10 ani după gratii. „Pentru instigarea neurmată de executare la infracţiunea de omor calificat, legea nu prevede detenţia pe viaţă, dar al cărui minim special este mai mare de 10 ani", a declarat Ionel Nechita, avocatul lui Rodideal şi Chetreanu. Astfel, Rodi­deal şi Chetreanu au fost condamnaţi definitiv la 15, respectiv 14 ani.

„România a fost de multe ori condamnată  la CEDO pentru diverse încălcări ale legislaţiei comunitare, nu neapărat a celei interne. Lucrul acesta ar trebui să dea de gândit celor care elaborează şi emit acte normative, care ar trebui să le pună în acord cu legislaţia europeană. Uneori, CEDO admite cererile prea uşor", a precizat Aurel Dublea, judecător în cadrul Curţii de Apel Iaşi.

Daune pentru „reputaţia" lui Corduneanu

Interlopul Adrian Corduneanu a fost despăgubit, în aprilie, de Tribunalul Iaşi pentru că a stat 45 de zile după gratii. El a fost cercetat şi arestat preventiv, în perioada 22 februarie - 9 aprilie 2003, pentru că ar fi tâlhărit-o pe nepoata unui poliţist. Ulterior, s-a stabilit că nu el era autorul. Corduneanu a dat în judecată statul român şi a cerut 500.000 de lei daune morale. Pentru „suferinţa îndurată în urma încarcerării pe nedrept", membrul clanului interlop Corduneanu a primit câte 33 de lei pentru fiecare zi petrecută după gratii. Tânărul a făcut recurs, iar procesul se va judeca pe 16  septembrie la Curtea de Apel Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite