Înţepătură fatală. Un ieşean şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înţepătura unui ţânţar a fost fatală pentru un ieşean de 80 de ani FOTO Arhivă
Înţepătura unui ţânţar a fost fatală pentru un ieşean de 80 de ani FOTO Arhivă

Un ieşean a murit după ce a fost infectat prin înţepătură de ţânţar cu virusul West Nile. Bărbatul a decedat după două săptămâni în care a stat internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Alte patru persoane din judeţ sunt înregistrate oficial cu acelaşi virus, după înţepături de ţânţari.

Un bărbat de 80 de ani din oraşul Podu Iloaiei, judeţul Iaşi, a murit după o infecţie cu virusul West Nile.

Victima şi-a pierdut viaţa după două săptămâni de tratament şi supraveghere la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

Potrivit unui raport emis săptămâna trecută de Institutul Naţional de Sănătate Publică, judeţul Iaşi se află pe poziţia a cincea din 21 de judeţe în care au fost înregistrate cazuri de infecţie cu virusului West Nile.

În judeţul Iaşi, în total, cinci persoane au fost diagnosticate cu această infecţie. Potrivit medicilor ieşeni, bolnavii diagnosticaţi cu infecţie cu virusul West Nile au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase în intervalul august - octombrie.

Toţi pacienţii, o femeie şi patru bărbaţi, au vârste peste 60 de ani şi locuiesc în comunele din judeţ, un singur caz fiind transferat din judeţul Neamţ. Bolnavul care şi-a pierdut viaţa a ajuns în spital cu simptome neurologice.

„Bolnavul a fost supravegheat şi ţinut sub tratament mai bine de zece zile. Pacientul a ajuns în spital cu simptome neurologice asociate cu febră. Diagnosticul de infecţie cu virus West Nile a fost confirmat ulterior. Virusul este transmis omului printr-un vector, respectiv prin înţepătura unui ţânţar. Din păcate, evoluţia nu a fost cea mai bună, pacientul fiind şi uşor hipertensiv“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.



Potrivit specialistului, celalalte persoane diagnosticate cu infecţie cu virus West Nile au fost externate în stare ameliorată.

Conform Institutului de Sănătate Publică, în perioada mai - octombrie, în toată ţara, au fost înregistrate 92 de cazuri de infecţie cu West Nile, nouă dintre acestea soldându-se cu decesul pacienţilor.

Virusul West Nile a fost descoperit în anul 1937, în districtul West Nile din Uganda. Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătură de ţânţar. Cele mai multe cazuri de infecţie la om sunt asimptomatice.

Specialiştii spun că în 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, greţuri şi vărsături. În mai puţin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalită. România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningită West Nile în 1996, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecţii West Nile.

Citeşte şi:
 

10 cazuri de infecţie cu virus West Nile pe lună, din mai până în august

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite