Îşi caută dreptatea, după ce a fost întemniţat în Ucraina zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul de 95 de ani a fost închis în temniţele din Ucraina
Bărbatul de 95 de ani a fost închis în temniţele din Ucraina

La 95 de ani, Pavăl Ciripan caută să i se facă dreptate după ce a fost maltratat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pavăl Ciripan a fost închis zece ani Ucraina, iar acum este considerat dezertor şi nu poate beneficia de drepturile oferite oricărui veteran de război. „Vreau să pot merge măcar gratuit cu autobuzul", spune Pavăl Ciripan. Bătrânul, născut la Botoşani, povesteşte că în 1939 era grănicer la Cernăuţi, iar în timpul unei confruntări cu armată rusă a fost prins şi închis în temniţele ucrainene. A stat zece ani în carceră timp în care, în ţară, a fost considerat dezertor.

„După ce m-au eliberat am lucrat în Ucraina până în 1955 când m-am întors în ţară. Vreau doar o legitimaţie de veteran de război prin care să mi se recunoască drepturile. Am stat şi în Bacău, iar acolo aveam dreptul să circul gratuit cu autobuzul. La Iaşi nu mai beneficiez de acest drept. Cei din Ucraina nu pot să-mi dea o dovadă cum că eu am fost închis acolo", explică bărbatul.

Pensie de câteva sute de lei

Familia lui Pavăl Ciripan încearcă să demonstreze acum că bărbatul a avut de pătimit în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Bătrânul a ajuns în audienţe la şefii Instituţiei Prefectului Iaşi pentru a cere ajutorul. „Voi încerca să iau legătura cu Asociaţia de Veterani pentru ca aceştia să-i recunoască drepturile", a spus Dragomir Tomaşeschi, prefectul judeţului Iaşi. După ani de muncă, Pavăl Ciripan are o pensie de 600 de lei şi crede că, dacă i se va recunoaşte şi dreptul de veteran de război, va mai câştiga ceva în plus.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite