Inflaţie de supermarketuri la Iași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii lanțurilor comerciale continuă să investească la Iași, chiar dacă puterea de cumpărare este în cădere liberă. La nivelul municipiului Iași, sunt zeci de structuri comeciale și multe alte proiecte în diferite stadii de realizare. 

Reprezentanţii Primăriei au emis anul trecut peste 40 de autorizaţii de construire pentru ridicarea, extinderea sau racordarea la utilităţi a spațiilor comerciale. De la chioșcul la scara blocului, până la construcții pe zeci de hectare, Iașiul este supraaglomerat. „Există o inflaţie de supermarketuri şi hipermarketuri în oraş. Dar vedeţi că atunci când mergem la cumpărături de Crăciun şi Paşte, tot timpul aceste magazine sunt aglomerate", a constatat consilierul local, Sorin Ionescu.

Mai exact, în municipiu există deja 20 de hipermarketuri şi supermarketuri construite în toate cartierele. Ieșenii își pot cheltui banii în trei magazine Kaufland, două Carrefour, două Billa, un magazin Metro, unul Selgros, un magazin Baumax, două Practiker şi două Dedeman. Pe lângă acestea, în Iași au mai fost construite mall-urile de pe strada Anastasie Panu şi bulevardul Tudor Vladimirescu şi Hala Centrală.

image

Proiecte ambițioase

Marii dezvoltatori de galerii comerciale au trecut Iașiul pe agenda investițiilor de zeci de milioane de euro pentru inaugurarea unor branduri consecrate. Proiectele au fost demarate déjà și se află în diferite stadii de implementare. Astfel, în următorii doi-tre ani, la Iași vor fi construite trei magazine Lidl, un hipermarket Auchan și încă un mall. Acesta din urmă se află într-un stadiu avansat al investiției, având toate avizele de la Primărie obținute. Green Plaza va fi un complex comercial și de birouri, construit pe terenurile fostei clădiri IașiTex, de la intersecția bulevardului Socola cu bulevardul Primăverii.

Investitorul a trecut deja la demolarea clădirilor părăsite de la Țesătura. Noul mall va fi construit pe o suprafață de 4,6 hectare și va cuprinde clădiri pentru spații comerciale și birouri, 1.400 de locuri de parcare. Investiția în valoare de 70 de milioane de euro ar trebui demarată la începutul anului viitor și finalizată în doi ani.

Dezavantajul-profitul nu este reinvestit în Iași

„Există un dezavantaj din cauza acestei inflaţii de supermarketuri și hipermarketuri. Au dispărut foarte mulţi comercianți locali care aveau angajaţi și realizau profit. Acum se realizează profitul numai în hipermarketuri şi de obicei acesta merge în străinătate, în ţara de origine", este de părerea Gheorghe Pleșu, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite