Iaşi: Suspecţii de „porcină“, înghesuiţi la Infecţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Suspecţii de „porcină“, înghesuiţi la Infecţioase
Iaşi: Suspecţii de „porcină“, înghesuiţi la Infecţioase

Zecile de ieşeni care vor să afle dacă sunt sau nu infectate cu virusul A H1N1 au la dispoziţie o sală de aşteptare minusculă

Medicii de gardă sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi şi sunt primii expuşi virusului A H1N1 pentru că nu au fost vaccinaţi împotriva lui.

Sute de persoane iau cu asalt Spitalul de Boli Infecţioase să afle dacă au sau nu gripă porcină. Prima oprire pe care o fac cu toţii este la Triaj. Aici trebuie mai întâi să aştepte şi o oră afară în frig, iar apoi, dacă au noroc, prind un loc în holul mic de trei metri pătraţi, care este pe post de sală de aşteptare. Singurul lucru bun din clădirea veche de aproape 100 de ani este căldura din încăperi.


Medici rupţi
de oboseală


Odată intraţi în cabinet, ajung la medicii de gardă, care sunt cei care decid dacă au o simplă viroză sau sunt caz de internare. De oboseală şi surmenare, aceştia nici măştile nu le mai pun la gură şi la nas şi nici mănuşi nu mai poartă. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra gripei porcine pentru că vaccinul nu a ajuns încă pe piaţa României.
Probabil că până la urmă tot ne vom îmbolnăvi de gripă porcină“, a spus mai în glumă, mai în serios unul dintre cei doi medici de gardă. Oboseala a ajuns la maxim, dar fiecare îşi face treaba. „Aveţi temperatură? Vă doare în gât? În ce locuri publice aţi fost zilele acestea?“, sunt primele întrebări pe care le pune medicul specialist Andra Teodor, de la Triajul Spitalului de Boli Infecţioase.


Urmează consultul propriu-zis, cu luarea temperaturii, verificarea în gât şi ascultarea cu stetoscopul. Sunt formulate apoi alte întrebări. „Dacă este doar o viroză respiratorie, vă dăm izolare la domiciliu pentru şapte zile. Dacă starea se agravează, veniţi la spital şi vă internăm“, sună ameninţător mesajul doctorului Teodor. Până la consult şi discuţiile cu medicii, toate persoanele care vin la Spitalul de Boli Infecţioase la Triaj trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.


Colega mea a plecat pentru că era prea frig şi, în plus, a zis că dacă intră pe hol sigur se îmbolnăveşte de la celelalte persoane“, a spus Alina C., o ieşeancă cu simptomele gripei porcine, care a reuşit să prindă în cele din urmă un loc la căldură. Alţii au venit aseară să afle ce măsuri pot lua pentru un copil care are simtomele şi a fost pe lângă alţi copii diagnosticaţi. „Vă dau ce medicamente să-i luaţi, să stea acasă izolat şapte zile şi să vină la spital doar dacă se simte rău“, a venit soluţia oferită de unul dintre medicii de gardă.


În cazul în care va fi necesar, bolnavii de gripă porcină vor putea fi internaţi în Clinica de Dermatologie din Tătăraşi şi în Clinica de Endocrine din Ambulatoriul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite