Mărţişoare vândute la metru în centrul vechi al Iaşiului (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşteşugari din toată Moldova îşi expun mărţişoarele confecţionate manual pe esplanada Alexandru Lăpuşneanu până la data de 1 martie. Printre atracţiile din acest an se numără mărţişoarele la kilogram, la litru şi la metru, precum şi statuete în miniatură ale Babei Dochia şi mărţişoare sculptate în lemn. Preţurile variază de la 2 până la 10 lei în funcţie de sortimentul ales.

image

Acestea sunt împărţite în cinci categorii, în funcţie de mesajul pe care doresc să îl transmită, respectiv, simbolul dragostei, al soarelui, al speranţei, dragostea maternă şi pasărea măiastră. Responsabili de acestea sunt Sonia şi Maricel Apalaghiei din Hulub-Dângeni, Botoşani.

Printre cele mai interesante standuri se numără cel al soţilor Costică şi Eugenia Vasiliu. care au confecţionat mărţişoare exclusiv din piele. „Avem mărţişoare la bucată, la litru, la kilogram, la metru, la caiet, mai multe“, spune Costică.

image

Costică Vasiliu arată mărţişorul la metru, din care fiecare poate să-şi taie cât are nevoie

Observând nedumerirea reporterului, meşteşugarul se vede nevoit să explice, arătând la o piatra şlefuită cu un mărţişor ataşat. „Gigel are trei kilograme. Dacă e nevoie mai tăiem din el, cu ciocanul“, descrie meşteşugarul.

image

Gigel, mărţişorul la kilogram (stânga) alături de mărţişorul la cinci litri (dreapta)

Ghiduşiile nu se opresc aici, pentru că la standul familiei Vasiliu este interzisă vânzarea mărţişoarelor la copii sub 2 ani în stare de ebrietate. Nu se poate plăti cu cardul pentru că lipseşte aparatura necesară.

Beneficiază de gratuitate la mărţişoare numai pensionarii peste 100 de ani, studenţii la Cosmonautică şi cei care aduc aprobări în acest sens de la primărie, măcelărie, cizmărie, gară, notar, finanţe publice, preot şi asociaţia de locatari.

image
image

Cei mai interesaţi clienţi ai standurilor de pe esplanada Lăpuşneanu se numără cei mici

image
image

Printre exponate se numără şi mărţişoarele personalizate în funcţie de zodie

image

Alte motive sunt cele florale...

image

... micile statui cu Baba Dochia...

image

... ori personaje de poveste

image
image

Pentru o gustare este disponibilă şi turtă dulce la 3 lei bucata.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite