Proteste cu îmbrânceli la Prefectura Iaşi. Asistenţii au ieşit cu copiii în stradă (VIDEO) UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul Prefecturii va fi asediat de sutele de bugetari care vor protesta timp de şase ore încontinuu. Primii pe lista protestatarilor sunt asistenţii maternali şi sociali

ORA 16.00 Funcţionarii publici susţin că salariile pe care le primesc sunt mizere, iar condiţiile de muncă sunt inumane. „Suntem nemulţumiţi şi revoltaţi de condiţiile de muncă, de salarizare şi de pensionare. Luna trecută am luat 300 de euro. Banii aceştia nu sunt pentru o persoană, ci pentru o familie. Avem copii pe care trebuie să-i hrănim, să-i îmbrăcăm, să-i trimitem la şcoală. Nu ne ajung banii“, spune Mariana Marian, funcţionar public.

Botoşani: Doctor inginer în cercetare ştiinţifică lăsat să moară de foame de stat

ORA 14.50 Peste 50 de funcţionari publici, poliţişti şi angajaţi ai instituţiilor de cultură ieşene, din cadrul sindicatului Cartel Alfa pichetează în faţa Prefecturii. Aceştia au venit cu pancarte, dar sunt liniştiţi şi abia scandează.

ORA 14.10 Liderii de sindicat tocmai au ieşit din întâlnirea stabilită cu prefectul Dragomir Tomaşeschi. Acesta le-a preluat solicitările şi le-a promis că le va transmite la Bucureşti.

„Am luat act de solicitările lor şi le transmit Guvernului. Aceştia au cerut revenirea salariilor la nivelul celor de anul trecut şi ca legea învăţământului să fie dezbătută şi în Parlament. Nu cobor să vorbesc cu protestatarii“, a spus prefectul.

Protestatarii s-au mai calmat, nu mai huiduie şi au început să plece din parcarea din faţa Prefecturii.

„Nu mă aştept să aibă efect discuţie cu prefectul, atât timp cât Guvernul este surd la nevoile oamenilor. Săptămâna viitoare vor fi proteste mai dure pentru că se apropie iarna, facturile vor fi mai mari şi oamenii nu vor mai suporta“, a spus Gheorghe Izvoranu, liderul USLIP.

Suceava: Profesoară din Fălticeni, în greva foamei de azi dimineaţă

Ora 13.45 Jandarmi din dispozitivul de rezervă cantonat în sediul Prefecturii au fost mobilizaţi în faţa instituţiei pentru a preîntâmpina noi incidente. La această oră, 60 de reprezentanţi ai uniformelor albastre stau în faţa protestatarilor. Mitingul cadrelor didactice şi a angajaţilor din sistemul sanitar este programat să se încheie la ora 14.00.

Ora 13.20 În jur de 700 de protestatari scandează în faţa Prefecturii la această oră. Cadre didactice şi angajaţi din sistemul de sănătate scandează în faţa Casei Pătrate împotriva guvernanţilor.

Vezi cum s-au revoltat cadrele sanitare şi din învăţământ

Oamenii nemulţumiţi de condiţiile salariale au început să tragă de garduri şi să se împingă în jandarmi. Forţele de ordine reuşesc cu greu să ţină piept sutelor de protestatari.

image

Ora 11.40 Peste 200 de asistenţi maternali şi sociali protestează în faţa Prefecturii. Trei persoane au venit însoţite cu copiii, printre care unul bolnav de epilepsie. Ei scandează: „Jos Guvernul Boc!“ şi „Jos hoţii!“.

Asistenţii maternali cer să nu fie discriminaţi şi să li se ofere stimulente aşa cum primesc alte categorii de bugetari. Aceştia se plâng că salariile sunt foarte mici şi nu-şi permit să plătească ratele la bănci sau să le cumpere micuţilor haine.

image

„Am venit aici ăentru că nu ne mai ajung banii din salarii. Muncim dublu ca ceilalţi pentru că nu stăm doar 8 ore cu copiii. Nu mai avem concediu din 2008 şi nici măcar nu mai primim banii pentru hrana copiilor“, spune Emilia Stavarache, asistent medical din Holboca.

Iaşi: Profesorii ies în stradă pentru a o susţine pe învăţătoarea aflată în greva foamei

VIDEO Protest cu ouă, îmbrânceli şi lozinci la Prefectura Iaşi: "Ne alungi din ţară. Javră ordinară!" (UPDATE)

Ora 08.30 Asistenţii maternali din cadrul Nova Vita vor da tonul protestelor în faţa Prefecturii, dinspre bulevardul Anastasie Panu, între orele 10.30 şi 12.00.

De la 12.30 până la 14.00, vor scanda cadrele didactice din cadrul USLIP în parcarea Prefecturii, dinspre mall.

Aceştia vor fi urmaţi de bugetarii din cadrul sindicatului Cartel Alfa, care îşi vor striga nemulţumirile între 14.30 şi 16.30, în faţa Casei Pătrate, intrarea de pe Anastasie Panu.

Sediul partidului aflat la putere nu va fi uitat de protestatari, cei de la CNSLR Frăţia fiind prezenţi între orele 12.00 şi 13.00.

Vom reveni cu amănunte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite