Incendiile din judeţ, stinse cu zece rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când pleacă în acţiune, de regulă, pompierii folosesc maşini de pe vremea bunicilor. Au sute de mii de kilometri la bord şi, pentru a nu-i lăsa la greu, mecanicii şurubăresc zi de zi sub capotele autospecialelor.

Zilnic, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Mihail Grigore Sturdza“ din Iaşi se luptă nu doar cu flăcările, ci şi cu emoţiile provocate de câteva autospeciale, trecute demult de prima tinereţe. „Bătrânele doamne“ ROMAN sunt zece la număr şi au fost fabricate în anul 1980, la Braşov. Din cauza vechimii, necesită o atenţie sporită din partea mecanicilor.

„Deşi sunt fabricate în anii ’80, autospecialele sunt întreţinute zilnic şi menţinute în stare de intervenţie, având caracteristicile tehnice necesare obţinerii inspecţiei tehnice periodice. În schimb, funcţionează în coformitate cu standardele anilor în care au fost produse“, a spus lt. Silvia Spiridon, purtător de cuvânt la ISU Iaşi.  

În unele situaţii, pentru a fi siguri că echipajele ajung la incendiu, sunt trimise şi câte două maşini, astfel încât dacă una se defectează, cealaltă poate îndeplini misiunea. Autospecialele ROMAN au însă şi un avantaj major faţă de restul maşinilor din dotarea ISU, respectiv cantitatea de apă transportată.

„Bătrânele doamne“, înlocuite peste un an

În momentul de faţă, pe lângă cele zece autospeciale ROMAN, ISU mai are în dotare două autospeciale de stingere a incendiilor cu apă şi spumă Iveco Magirus şi o autospecială cu apă şi spumă Dac Lancer. Pe lângă acestea, în garajul ISU se mai găsesc trei autospeciale destinate transportării victimelor, o maşină pentru intervenţii la accidente colective, şase ambulanţe şi o autospecială pentru descarcerări. Reprezentanţii ISU Iaşi speră ca până anul viitor să scape de rable. „Prin programul Operaţional regional ce se desfăşoară până în 2011, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi urmează să beneficieze de încă cinci autospeciale cu dotări de ultimă generaţie, care vor înlocui o parte din autovehiculele vechi“, a mai precizat Silvia Spiridon.

În momentul de faţă, într-un top la nivel naţional în ceea ce priveşte promptitudinea cu care se intervine la incendii, ISU Iaşi ocupă locul 14 din 42 de inspectorate. „Chiar dacă intervenţiile echipajelor noastre la stingerea incendiilor sunt limitate de tehnica din dotare, reuşim să avem un timp optim de răspuns de 14 minute“, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite