Încarcă celularul din talpa piciorului (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invenţia celor doi tineri ieşeni a fost premiată săptămâna trecută la Bruxelles, la concursul „Go Digital“.

Ieşenii Adrian Brudaru (23 de ani) şi Cezar Ursan (24 de ani), nu au studii de fizică şi nici nu sunt antreprenori cu experienţă. Au în schimb idei care ar putea face viaţa tuturor mai uşoară şi „mai verde“. Pentru una dintre acestea au şi fost premiaţi săptămâna trecută la concursul „Go Digital“ de la Bruxelles. Evenimentul face parte din campania „eSkills Week 2010“, finanţată de Comisia Europeană, Digitaleurope şi European Schoolnet şi coordonată de APDETIC, o fundaţie non-profit care susţine proiectele tinerilor inventatori.

Energia, produsă în talpă
Ideea lor, un încărcător ecologic pentru aparate portabile, în special telefoane mobile, a fost premiată şi la Global Innovation Tournament, concurs organizat de Universitatea Stanford în noiembrie 2009.  Mai exact, este vorba despre un dispozitiv în forma unei tălpi introduse în pantof, care se conectează la acumulatorul telefonului şi care transformă energia mecanică în energie electrică. „Secretul“ este folosirea unui polimer piezoelectric sau a cuarţului. La fiecare pas, plăcuţa se îndoaie şi produce energie.

Urmăriți filmul cu care au concurat cei doi ieșeni


„Am lucrat la proiect două nopţi. Am vrut să fac ceva simplu şi util. M-am gândit la momentele în care mi se descărca telefonul când eram în oraş şi mi-am zis că aş putea rezolva această problemă“, spune Adrian Brudaru. El a studiat Marketing, iar Cezar Ursan este masterand la Finanţe-Bănci. Cunoştinţele de fizică le au din gimnaziu. „Îi datorez totul profesorului de la „Naţional“, Andu Ouatu. De la el ştiu tot şi tot el m-a făcut să-mi placă“, explică tânărul.  El şi Cezar au creat deja un al doilea prototip, mai comod de folosit decât primul, şi nu se opresc aici. Au evoluat de la o invenţie la o adevărată idee de afacere. „Avem multe idei, aşa că orice companie care ar vrea să colaboreze cu noi ar avea de câştigat“, a mai spus Adrian.

Mai ieftin decât un încărcător clasic
Tinerii inventatori au primit în ultima vreme multe încurajări de la cei care au aflat de încărcătorul ecologic. Nimeni însă nu a putut veni şi cu bani pentru a porni o afacere nu doar verde, ci şi de succes. „Polimerul piezoelectric nu poate fi cumpărat în cantităţi mici. Comanda minimă este de aproximativ 600 de euro, iar noi nu avem aceşti bani“, a mai spus Adrian.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite