În goana după un serviciu, ieşenii ar locui chiar şi la cort (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto-Arhivă
Foto-Arhivă

Şomeri ieşeni de toate vârstele speră la un loc de muncă în domeniul agricol în Danemarca. Deşi cazarea lucrătorilor se face în corturi, pentru care trebuie plătită chirie, cei care au rămas fără serviciu sunt de acord şi cu aceste compromisuri.

Ora 14.30: Peste 200 de ieşeni s-au interesat până acum de locurile de muncă din Danemarca. Majoritatea sunt tineri care au mai muncit legal în străinătate.

„Avem peste 200 de solicitări, iar aplicanţi 150. 25 dintre aceştia au picat, însă, testul de limbă. Majoritatea au între 20 şi 35 de ani iar mulţi dintre ei au mai lucrat în Danemarca şi în Spania, tot în domeniul agricol“, a explicat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM.

Oferta de joburi la fermele din Danemarca a atras ieşenii ca un magnet, în ciuda condiţiilor de cazare. Consilierii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi abia fac faţă solicitărilor din partea acestora.

Iaşi: Oferta de joburi în Danemarca - 60 de ore pe săptămână şi cazare la cortul adus de acasă, contra cost

Cererea de angajaţi pentru străinătate a crescut din nou zilele acestea, pe portalul de locuri de muncă în alte state europene fiind postate noi anunţuri. Astfel, angajatorii din Danemarca mai solicită alţi 50 de ieşeni, stagiari pentru lucrul calificat în ferme.

Aceştia vor putea munci în diverse ferme de cultivare a legumelor şi fructelor de pădure, în pepiniere şi în ferme de creştere a porcinelor şi bovinelor.

Chirie de 300 de euro pe lună

Salariile oferite de angajatori sunt de 1.260 de euro brut lunar. „Candidaţii trebuie să aibă vârsta între 18 şi 30 de ani, trebuie să fi absolvit în anul 2009 sau 2010 liceul agricol sau facultăţile de Agricultură, Zootehnie, Horticultură şi Medicină Veterinară. Pot candida şi studenţi care urmează în prezent cursurile acestor facultăţi", se arată în anunţul de angajare.

Iaşi: Şanse de angajare pentru proaspeţii disponibilizaţi

Unii dintre angajatori oferă şi cazare lângă ferme, dar contracost, iar alţii oferă ajutor în găsirea unei locuinţe. Chiria medie în acest caz este de 200 - 300 de euro pe lună.

Ieşenii cu experienţă în lucrul cu produse ceramice îşi pot găsi de lucru şi în Ungaria. Pentru un salariu lunar de 180.000 de forinţi aceştia pot munci ca specialişti în modelarea gipsului sau ca operator la fabricarea produselor ceramice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite