Iaşi: Implant de şold realizat de robot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Implant de şold realizat de robot
Iaşi: Implant de şold realizat de robot

O tânără a fost operată în premieră cu ajutorul computerului

Intervenţia a fost realizată de o echipă mixtă de medici din Iaşi, Austria şi Belgia.

Specialiştii care au realizat un implant de şold au fost ghidaţi de un robot de ultimă generaţie, care le-a indicat cu precizie locul în care trebuia făcută incizia. În urma intervenţiei de astăzi, o tânără de 26 de ani, Natalia Vozian, care nu putea merge din cauza necrozei de cap femural, va avea o viaţă aproape normală. „Am montat proteza în poziţia perfectă pentru implant, iar acest lucru înseamnă că vom avea un beneficiu maxim“, a afirmat medicul Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare Iaşi.


Acesta a precizat că tânăra suferea de afecţiunea cronică de cinci ani şi singura soluţie o reprezenta implantarea unei proteze. „Avem emoţii foarte mari şi-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a auzit rugile. Sperăm ca fiica noastră să redevină domnişoara frumoasă de acum cinci ani“, a afirmat Margareta Vozian, mama tinerei.


Operată după
cinci ani de suferinţă


Mama tinerei operate a povestit că fata sa, care s-a îmbolnăvit în 2005, a fost în zadar pe la medicii din Bucureşti, Moscova şi Chişinău, care nu au putut să o ajute. În acest timp, Natalia abia se mai putea deplasa şi avea dureri puternice la genunchi. „Fiica mea suferă de o malformaţie la şoldul sâng din cauza unei reacţii ciudate între calciul şi cuprul din organism“, a adăugat mama fetei.


Intervenţia medicală a fost transmisă în direct în amfiteatrul spitalului, unde se aflau părinţii fetei, câteva zeci de studenţi din Iaşi şi din străinătate, precum şi doctorii unităţii medicale. La un moment dat, unui student din Germania i s-a făcut rău şi a fost scos pe hol de către colegii săi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite