Ignorată la Iaşi, a învins la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CEDO ar putea pune din nou statul român la plată
Judecătorii CEDO ar putea pune din nou statul român la plată

Geta Stanciu, moştenitoarea familiei Zipa, obligă statul român să-i plătească daune de 4,5 milioane euro pentru un pământ din Tomeşti.

Tergiversarea de către Prefectura Iaşi a unui dosar de punere în posesie ar putea să coste bugetul public 4,5 milioane de euro. Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) decid astăzi dacă statul român este de bună credinţă pentru a o pune în posesie cu 50,4 hectare de teren pe Geta Stanciu, o ieşeancă în vârstă de 70 de ani.


Femeia este moştenitoare a lui Ioan Constantin Zipa, fost preşedinte al Camerei de Comerţ din România, şi a lui Alexandru Zipa, fost prefect al judeţului Iaşi, şi se luptă de 20 de ani în instanţe pentru a recupera pământul. În această vară, inclusiv CEDO i-a dat dreptate. În plus, ieşeanca are două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, din 2002 şi 2003.

„Nu cred că ne vor da terenul pentru că şi acum, cu o hotărâre de la Strasbourg, se dau în lături“, a declarat Geta Stanciu. Din suprafaţa revendicată de 50,4 hectare din comuna Tomeşti, familia Stanciu a fost pusă în posesie cu doar 15 hectare deoarece o mare parte din vechiul amplasament a fost retrocedat altor proprietari. „Suntem de acord să primim un teren de aceeaşi valoare la schimb. Primarul ne oferă însă o râpă care alunecă la vale“, a spus Jean Sauciuc, reprezentantul legal al familiei.


Cer despăgubiri la CEDO


Şefii Prefecturii Iaşi susţin că nu au putut rezolva cazul deoarece Ministerul Afacerilor Externe le-a comunicat târziu decizia CEDO, rămasă definitivă pe 23 iunie. „Ne străduim să îl punem în posesie. Am dispus o serie de măsuri pentru emiterea titlurilor de proprietate“, a spus Mihai Elvădeanu, consilierul Prefecturii în probleme de fond funciar. Practic, CEDO decide astăzi dacă cererea Prefecturii Iaşi, de a amâna punerea în posesie până pe 15 februarie 2011, poate fi acceptată. În caz contrar, ar putea hotărî ca statul să achite contravaloarea terenului neretrocedat, evaluat la 4,5 milioane de euro.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite