Ieşenii sunt pândiţi de moarte în Centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii asociaţiilor de proprietari spun că n-au de unde să scoată bani până la vară ca să repare tencuiala şubredă a blocurilor. Responsabilii din Primăria Iaşi au emis 34 de somaţii în ultima lună şi-i ameninţă pe locatari cu amenzi dacă nu-şi renovează clădirile.

Blocurile din centrul Iaşiului rămân în continuare periculoase pentru pietoni. Şefii asociaţiilor de proprietari spun că n-au fonduri pentru a înlocui tencuiala veche, în multe cazuri, de zeci de ani. Astfel, cred experţii, incidente precum cel din 6 ianuarie 2011, când două ieşence au ajuns la spital după ce au fost lovite de bucăţi desprinse din zidul unui imobil din Piaţa Unirii, se pot repeta oricând. Angajaţii Corpului de Control al Primăriei Iaşi au emis în ultima lună 34 de somaţii asociaţiilor de proprietari cuprinse în perimetrul străzilor Anastasie Panu, Muzicescu, Independenţei şi Ştefan cel Mare.


Ameninţaţi cu amenzi


Administratorii au fost avertizaţi că, dacă nu repară clădirile dărăpănate, vor primi amenzi cuprinse între 340 şi 1.400 de lei. „Unele asociaţii au spus că nu pot face lucrările necesare din cauza frigului. Noi nu putem decât să dăm amenzi pentru că nu este de competenţa noastră să efectuăm lucrări de reparaţie pe proprietate privată. Singurii care pot şi au obligaţia întreţinerii faţadelor blocurilor sunt asociaţiile de proprietari“, a explicat Ciprian Chiriţa, şef Corp Control Primăria Iaşi. Situaţia cea mai gravă se întâlneşte la Palatul Braunstein, situat în Piaţa Unirii.

„Eu sunt aici din 1977 şi niciodată n-a fost reabilitată clădirea. Noi mai avem contract de chirie până în 2014 şi nu ne revine nouă sarcina reparaţiei. Nu mai am curaj să ies în balcon după ce două bucăţi mari de faţadă erau să mă lovească acum câţiva ani“, a spus Ioan-Matei Agapi, şef de scară în Palatul Braunstein. Faţada blocului Cuza Vodă nr. 1, cea de pe care s-a desprins tencuiala şi a căzut acum o lună peste două ieşence, a rămas nereparată, dar locatarii au montat o plasă pe aticuri.

„În vară sperăm că vom strânge de la toţi locatarii 6.000 de lei pentru reabilitarea tencuielii, pentru că cea veche a rezistat numai şapte ani“, a declarat Eugenia Dolhescu, şef la scara A din blocul Cuza Vodă nr. 1.


Reparaţii pe Ştefan cel Mare


Asociaţia de proprietari de pe Ştefan cel Mare, unde avertizările pentru tencuiala şubredă sunt la tot pasul, s-a mobilizat. „Am început să dăm noi singuri tencuiala jos. Poliţia Comunitară a vrut să ne amendeze, dar am primit doar avertisment. Până la vară vom reface tencuiala“, a spus Gheorghe Grădinaru, preşedinte la Asociaţia de Proprietari Ştefan cel Mare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite