Ieşenii „science fiction“: lucrează în patru instituţii în acelaşi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii medici de la spitalele din Capitala Moldovei sfidează piaţa muncii aflată în colaps şi adună lunar salarii din patru locuri diferite. Veniturile, care de cele mai multe ori depăşesc 10.000 de lei lunar, nu-i mulţumesc însă pe medicii care spun că sunt nevoiţi să muncească şi câte 14 ore pe zi.

Într-o perioadă în care toată lumea se plânge de lipsa locurilor de muncă, unii doctori ieşeni figurează ca fiind angajaţi şi în patru locuri diferite.


Profesorul Mircea Onofriescu spune că reuşeşte să-şi facă treaba „ca la carte“ la Maternitatea „Cuza Vodă“ pe care o manageriază, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) unde este profesor, la Clinica Omini unde conduce programul de fertilizare in vitro şi la cabinetul privat de ginecologie, după cum spune chiar el.


„Ziua este foarte încărcată pentru mine, dar secretul pentru a te descurca este să lucrezi în echipă. Eu am peste tot aceste echipe: la UMF, Omini, spital şi cabinet“, spune profesorul Onofriescu.


„Muncă subapreciată“

Deşi deţine locul I la capitolul venituri în lumea medicală ieşeană, respectiv 215.279 de lei într-un singur an, doctorul se plânge că banii nu sunt suficienţi. „Veniturile nu sunt nici pe departe pe măsura muncii pe care o depun. Actul medical şi cel didactic sunt subapreciate la noi în ţară“, completează Onofriescu.


Lucrează la stat şi la privat


Tot cu patru locuri de muncă, dar cu venituri substanţial mai mici figurează şi medicul Paul Sârbu. Acesta este doctor la secţia exterioară a Spitalului „Sfântul Spiridon“, predă studenţilor de la UMF, consultă de trei ori pe săptămână pacienţi la spitalul privat Arcadia şi are deschis şi un cabinet privat de ortopedie. Medicul susţine însă că veniturile sunt de până în 1.000 de euro lunar.


„La cabinetul privat merg foarte rar, cred că am avut doar doi pacienţi în ultimele două luni, astfel că de aici nu poate fi vorba să am vreun venit. În mai am luat 1.500 de lei de la spital, iar de la UMF am mai luat undeva la 1.500-2.000 de lei. De la Arcadia nu pot să spun cât câştig“, afirmă doctorul Sârbu.


Spun că s-au îmbolnăvit de la prea multă muncă


Cu trei locuri de muncă, doctorul Camelia Bogdănici câştigă lunar peste 15.450 de lei. Aceasta este directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“, predă la UMF şi are şi cabinet privat de oftalmologie.


Susţine însă că şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu chiar dacă a costat-o sănătatea. „Anul trecut am suferit un accident vascular din cauza volumului imens de muncă, dar o femeie medic trebuie să-şi facă manichiura măcar o dată pe săptămână, iar dacă nu muncesc nu-mi permit aşa ceva“, spune doctorul Bogdănici.


Tot cu trei locuri de muncă figurează şi Călin Scripcaru, manager la Spitalul de Psihiatrie Socola şi profesor la Universităţile „Al.I. Cuza“ şi „M. Kogălniceanu“. Anul trecut a obţinut 170.000 de lei, cei mai mulţi bani, 168.700 de lei, provenind de la unitatea sanitară pe care o conduce. Susţine că munca sa „merge ca pe roate“ şi nu se plânge nici când vine vorba de venituri.


„Cursurile pe care le predau sunt pregătite de 10-15 ani. Doar le mai actualizez cu noile descoperiri. Veniturile sunt relativ mici, dar raportat la numărul de ore poate că sunt proporţionale cu munca depusă“, spune Scripcaru.


Vrea un salariu de 10.000 de euro


Trei locuri de muncă are şi doctorul Marin Burlea. Este medic specialist în gastroenterologie la Spitalul de Copii, profesor la UMF şi are propriul cabinet medical.
„De 30 de ani muncesc zi lumină. Aşa este format bioritmul meu: să muncesc de la 7.00 la 21.00. Sunt necesare toate aceste trei locuri de muncă pentru că şi cheltuielile pe care le am sunt pe măsură. Salariul meu este de numai 20% din ce ar trebuie să fie. Un salariu decent s-ar ridica la 10.000 de euro lunar“, spune profesorul Burlea.

__________

„Săracii“ doctori cu terenuri şi vile în zone rezidenţiale

Pe lângă veniturile substanţiale de la cele patru locuri de muncă, profesorul Mircea Onofriescu se poate lăuda cu trei apartamente, unul de 48 de metri pătraţi primit moştenire în 1993 în zona Cuza Vodă, un altul primit donaţie în 1997 în aceeaşi zonă şi un imobil aproape dublu ca mărime în zona Anastasie Panu pe care l-a cumpărat în 2006 împreună cu soţia. Şeful celei mai mari maternităţi din Moldova deţine trei terenuri agricole şi luciu de apă de 2.406 metri pătraţi în comuna suceveană Rădăşeni, dar şi un alt teren agricol de 10.000 de metri pătraţi în Iaşi.


Impresionantă este şi valoarea la care se ridică tablourile sale, 12.500 de euro, sau cele patru conturi bancare în care a depozitat aproximativ 7.500 de euro. Ani la rând, profesorul Marin Burlea care conduce Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii a urcat pe podiumul celor mai bogate cadre medicale. Conform declaraţiei de avere din 2009, profesorul Marin Burlea deţine o casă de vacanţă în comuna nemţeană Ceahlău ce a fost construită pe un teren cumpărat în 2000, un apartament care a fost donaţie către soţia sa în 1992. Împreună cu fiica sa mai deţine o casă de locuit.


La capitolul imobile are cu ce se lăuda şi directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Doctorul Camelia Bogdănici deţine trei clădiri în Iaşi, două cumpărate împreună cu soţul şi o casă de 200 de metri pătraţi în zona Aleea Trandafirilor.


Şi Călin Scripcaru, şeful Spitalului de Psihiatrie stă bine la capitolul imobile. Împreună cu soţia, deţine o casă de 279 de metri pătraţi în zona Bucium. Acesta mai are un apartament pe bulevardul Ştefan cel Mare. În ceea ce priveşte autoturismele, Călin Scripcaru a precizat în declaraţia de avere că a luat în 2007 o maşină marca Dodge Nitro, second-hand.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite