Ieşenii riscă să rămână fără căldură de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET produce căldură cu gaz şi nu pe cărbune, costurile fiind mult mai ridicate
CET produce căldură cu gaz şi nu pe cărbune, costurile fiind mult mai ridicate

Societatea Unicom Top Energy care trebuia să recupereze datorii de peste 32 de milioane de lei de la centrala temică pentru cărbunele livrat iarna trecută a pus din nou sechestru pe huila energetică aflată în depozite.

Situaţia de la CET devine din ce în ce mai critică. După şedinţa din 14 decembrie, reprezentanţii Unicom au pus din nou sechestru pe cărbune pentru că nu au fost de acord cu returnarea în rate a datoriei pe care CET o avea către firmă. „Până pe 23 decembrie putem lua zilnic doar 800 de tone de huilă pentru a putea produce căldură ieşenilor. Pe 23 vom avea o nouă şedinţă în care vom rediscuta proiectele privind împrumutul luat de CET şi garantat de Primăriei pentru a decide dacă vom da toţi bani într-o singură tranşă firmei", a anunţat primarul Gheorghe Nichita.

În acest moment, în depozitele CET sunt în jur de 30.000 de tone de cărbune care ar putea ajunge până la mijlocul lunii viitoare, dacă Unicom nu interzice folosirea combustibilului. Nichita a menţionat că în acest moment este foarte greu să aduci de la rezerva de stat cărbune, deoarece Guvernul a impus garantarea şi plata în avans a taxei pe valoare adăugată pentru huila luată de la stat.

În această lună, Consiliul Local a discutat de mai multe ori un împrumut pe care îl va lua CET de 7,9 milioane de euro, dar care va fi garantat de la bugetul local.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite