Ieşenii îl caută pe Moş Ene la Somnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Bercea, specialist în medicina somnului, verifică presiunea aparatului
Raluca Bercea, specialist în medicina somnului, verifică presiunea aparatului

Cei care suferă de afecţiuni care-i împiedică să doarmă se tratează la un laborator de la Spitalul de Pneumologie. Pacienţii nu dorm în timpul nopţii, au pauze dese în respiraţie, sunt foarte obosiţi ziua şi au tulburări grave de concentrare.

Dorin Sturzu (41 de ani) este un simplu muncitor la o fabrică de ceramică din Roman şi vine periodic la Iaşi pentru a se trata de apnee severă. Bărbatul a început să aibă probleme de sănătate în urmă cu mai bine de doi ani, atunci când a luat mult în greutate.

„Am început să obosesc mult şi să sforăi foarte tare. Mergeam zece metri pe stradă şi eram nevoit să mă opresc pentru a mă odihni. La serviciu aveam probleme şi trebuia să fac munci mai uşoare“, a spus Dorin.

Dorin Sturzu este dependent de aparatul de 3.500 de lei

Tratamentul costă cel puţin 3.500 de lei

Îngrijorat că va pierde singurul venit al familiei, bărbatul a căutat să se trateze şi a venit la Centrul de Somnologie pentru ca medicii să-i înregistreze somnul şi activitatea creierului, a inimii, a muşchilor şi a respiraţiei.

„Am făcut un sacrificiu pentru tratament şi m-am împrumutat ca să cumpăr masca de 500 de lei şi aparatul de 3.000 lei. Fără acestea, trebuia să mă las de serviciu şi-mi era imposibil pentru că am acasă doi copii“, a spus bărbatul. Acesta vine periodic la spital pentru a-i fi verificată evoluţia bolii, însă medicii cred că bărbatul va fi dependent de aparat toată viaţa. „Pacientul are obezitate de gradul trei şi are apnee foarte severă. El face 60 de pauze pe oră, adică la fiecare minut el nu respiră timp de zece secunde“, a spus Raluca Bercea, singurul medic al Laboratorului de Somnologie.

Doar 60% din pacienţi au bani de tratament

Specialistul în medicina somnului tratează câte un pacient pe noapte, în total 20 pe lună şi, din această cauză, lista de aşteptare este destul de lungă.

„Există o adresabilitate mai mare în ultima vreme, iar pacienţii vin din toată ţara. Cei care vin pentru programare ajung să fie trataţi abia peste două luni“, a spus medicul Raluca Bercea. Aceasta este dezamăgită că doar 60% dintre bolnavi ajung să-şi cumpere aparatul CPAP (Continuous positive airway pressure) deoarece este foarte costisitor.

Specialistul remarcă faptul că tot mai mulţi părinţi vin cu copiii care au tulburări în timpul somnului, precum mersul sau vorbitul. „Singura explicaţie pentru aceste cazuri este stresul“, a spus Bercea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite