Ieşenii despre eliberarea algocalminului doar pe bază de reţetă: „Se bagă beţe în roate ca să ne omoare pe toţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii şi-au făcut stocuri de algocalmin după ce au aflat că medicamentul se va elibera de la 1 februarie doar pe bază de reţetă prescrisă de medicul de familie. Ministerul Sănătăţii a decis că 13 calmante care se comercializează în ţară conţin o substanţă care provoacă o infecţie severă în special la femeile vârstnice. Decizia îi nemulţumeşte pe ieşeni.

Ieşenii cred că măsura nu face decât să-i poarte inutil pe la medici şi să le amâne însănătoşirea. „Nu sunt de acord să mă duc la medicul de familie pentru a mi se elibera o pastilă. Nu am bani să-mi fac un stoc de algocalmin acum. Se bagă beţe în roate ca să ne omoare pe toţi! Mi-e lehamite să stau la cozile de la uşa medicului de familie şi să contribui cu «atenţii» pentru fiecare reţetă", spune revoltată Maria Ciobanu (56 de ani) din comuna ieşeană Ţigănaşi.

Isterie în farmaciile din Moldova

Stocurile de algocalmin la farmaciile din Moldova au fost epuizate de bolnavii care au dat iama să-şi cumpere medicamente speriaţi că vor rămâne fără pastile în casă. Agitaţia a început după ce oamenii au aflat că, de la 1 februarie, nu mai pot cumpăra calmantele fără reţetă de la medic.

În judeţul Neamţ, cei mai mulţi cumpărători sunt pietrenii care au trecut de 40 de ani şi care spun că apelează la calmante pentru durerile de spate, cap sau de dinţi. „Iau când mă doare capul şi-mi trece în jumătate de oră. Dacă n-am păţit nimic în 20 de ani, nu cred că voi păţi ceva de acum înainte. Dacă trebuie să merg la medic şi pentru o simplă durere nu mai am timp pentru nimic", crede vânzătoarea Alexandrina Poloboc.

În unele farmacii, calmantele se eliberează deja doar pe bază de reţetă. „Noi am introdus deja reţetele ca să-i obişnuim pe oameni. Algocalminul este cel mai vândut medicament din România pentru că e ieftin şi toţi s-au obişnuit să ia pentru orice durere, ca şi cum ar fi medicamentul minune", a precizat Ilie Echim, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Neamţ şi proprietarul unui lanţ de farmacii din oraş.

Excesul de medicamente dăunează grav sănătăţii

O adevărată isterie s-a creat şi în farmaciile din Botoşani. Deşi nu au nevoie, oamenii cumpără câte patru-cinci cutii de calmante. „Eu am luat novocalmin supozitoare pentru că am un copil mic şi dacă face febră peste noapte nu am cum să găsesc repede un medic care să-mi scrie o reţetă", a spus Daniel Cozma, unul dintre botoşănenii care au stat la coadă la farmacie pentru a-şi lua calmante.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Botoşani susţine că le-a recomandat farmaciştilor să-i avertizeze pe  clienţi să nu consume în mod abuziv aceste medicamente. „În ultimele zile lumea cumpără medicamente care au la bază metamizolul speriaţi că nu vor mai fi vândute fără reţetă. Măsura a fost luată pentru a-i proteja, iar consumul fără rost al acestor medicamente le poate afecta grav sănătatea", a spus Rodica Cazacu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Medicamentele care se vor elibera doar cu reţetă

Decizia Ministerului de a elibera calmantele doar pe baza unei reţete de la medicul de familie a fost luată pe baza unui studiu farmaceutic care a demonstrat că metamizolul poate duce la apariţia agranulocitozei, o afecţiune acută, gravă, caracterizată prin scăde­rea până la dispariţie a granulocitelor din sânge şi printr-o infecţie severă cu evoluţie rapidă. Boala apare mai frecvent la femeile care au între 40 şi 60 de ani. În România există 13 medicamente care conţin această substanţă, respectiv algocalmin, fabocalm, metamizol solacium, algiotop, algoblock, algozone, alindor, algoremin, metamizol farmacon, quarelin, novocalmin, sintocalmin şi centralgin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite