Cine sunt ieşenii cu telefoanele ascultate de anchetatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convorbirile lui Vasile Rodideal şi ale Cordunenilor au fost folosite ca probe de anchetatori. Judecătorii Tribunalului Iaşi au emis, numai în primele şapte luni ale acestui an, 557 de autorizaţii de interceptare sau înregistrare audio ori video în 205 dosare.

Interlopul Vasile Rodideal şi membrii clanului Corduneanu s-au numărat de-a lungul anilor printre cei mai interceptaţi ieşeni. Convorbirile lor telefonice au fost folosite şi ele de anchetatori, în mai multe dosare, pentru probarea infracţiunilor de care erau acuzaţi.
Pentru Vasile Rodideal procurorii au cerut autorizaţii de interceptare în patru dosare. Interlopul a şi fost trimis în judecată în aceste cazuri pentru instigare urmată de executare la omor calificat, trafic de ţigări sau infracţiuni de corupţie.

Membrii clanului Corduneanu au fost interceptaţi şi ei în cel puţin două dosare, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Interlopii au fost trimişi în judecată în 2005 pentru trafic de droguri, iar anul trecut pentru spălare de bani, înşelăciune şi şantaj. Numai în acest an sute de ieşeni au avut telefoanele ascultate.

Citiţi şi:

Telefoanele a zeci de ieşeni suspecţai de fapte de corupţie au fost interceptate de SRI

Unii dintre aceştia sunt suspectaţi de trafic de droguri sau de persoane ori de infracţiuni de corupţie. Potrivit datelor furnizate de Tribunalul Iaşi, până în iulie 2011, au fost emise la cererea procurorilor 557 de atorizaţii de interceptare şi înregistrare audio-video în 205 dosare.

A crescut numărul solicitărilor

Dintre acestea 118 autorizaţii au fost solicitate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în 24 de dosare, iar 413 de DIICOT  în 154 dosare. Tribunalul a respins 26 de cereri ale procurorilor. „Nu se abuzează de acest mijloc de probă. Cerem interceptări în momentul în care nu sunt alte variante“, a precizat procurorul Daniel Horodniceanu de la DIICOT Iaşi. În primele şapte luni ale anului trecut, Tribunalul Iaşi a emis 412 autorizaţii, iar acum doi ani 462.

Până în iulie 2009, DNA nu ceruse ascultarea telefoanelor în niciun dosar, însă până în decembrie au solicitat 24 de autorizaţii. „Precizăm că în perioadele menţionate unele dintre solicitările privind autorizările de interceptare şi înregistrare audio sau video au fost admise în parte de către Tribunalul Iaşi, de pildă în ceea ce priveşte perioada autorizării“, se menţionează într-un răspuns al Tribunalului.

La Judecătoria Iaşi, până în luna iulie 2011 au fost emise 77 de autorizaţii de interceptare sau înregistrare, cinci fiind solicitate de procurorii DIICOT.
„Uneori se abuzează, în dovedirea unei situaţii de fapt, prin recurgerea la acest mijloc de probă, deşi acesta poate fi administrat doar în situaţia în care fapta nu poate fi descoperită prin alte mijloace de probă ori cercetarea penală ar fi mult întârziată“, a declarat Aurel Dublea, judecător în cadrul Curţii de Apel Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite