Ieşenii cu o boală rară la plămâni rămân fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Traian Mihăescu explică cum banii pentru tratament sunt insuficienţi
Doctorul Traian Mihăescu explică cum banii pentru tratament sunt insuficienţi

Aproximativ 100 de ieşeni suferă de hipertensiune arterială pulmonară (HAP), o lipsă acută de aer în momentul depunerii de efort, dar doar 31 dintre ei beneficiază de tratamentul al cărui cost se ridică la aproximativ 38.000 de euro pe an. Anul acesta, fondurile alocate pentru tratament la nivelul judeţului Iaşi au un deficit de aproape 1 milion de lei, ceea ce înseamnă că pastilele le sunt asigurate doar până în luna iunie a an

Viaţa bolnavii cu această maladie rară depinde de banii de la stat. În toată ţara doar 163 de persoane sunt incluse în Programul Naţional de Diagnostic şi Tratare al Hipertensiunii Arteriale Pulmonare şi primesc tratamentul gratuit, deşi numărul lor se ridică la câteva mii. La nivelul judeţului Iaşi sunt identificate 100 de astfel de bolnavi, doar 31 sunt incluşi în program, iar 10 se află pe lista de aşteptare. Speranţa de viaţă a bolnavilor care nu primesc tratamentul de specialitate este de cel mult 3 ani.

În curând însă, nici beneficiarii nu vor mai putea primi pastilele pentru că bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii este insuficient. „Ne sunt necesare aproximativ 2,4 milioane de lei pentru a asigura tratamentul bolnavilor pe care îi avem incluşi, dar anul acesta am primit mai puţini bani. Este greu de decis cine va fi dat jos din barcă", spune doctorul Traian Mihăescu, coordonatorul Programului la nivelul judeţului Iaşi.

Boala este derutantă, este greu de identificat chiar şi de medici, însă printre simptomele acestei maladii se numără lipsa de aer la efort, oboseala la mersul pe jos sau urcatul pe scări, albăstrirea buzelor sau a pielii, umflarea gleznelor, a picioarelor şi a abdomenului.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite