Ieşenii care duc România la Olimpiada de Ştiinţe a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi tineri de la Centrul de Excelenţă din Iaşi, împreună cu alţi patru din ţară, vor concura cu echipe de pe tot continentul.

Elevii care s-au poziţionat pe primele patru locuri la olimpiadele naţionale de Chimie, Fizică şi Biologie au fost chemaţi la Bucureşti, la sfârşitul lunii februarie, pentru a trece proba de baraj.  În urma concursului, primii doi clasaţi au fost împărţiţi în echipele România 1 şi România 2, care vor reprezenta ţara la Olimpiada de  Ştiinţe a Uniunii Europene de luna aceasta.

Olimpici cu „normă întreagă“
Ieşenii Ana Maria Istrate, olimpică la Chimie, şi Tudor Giurgică-Tiron, la fizică, fac parte din România 1. Înscrişi la Centrul de Excelenţă, ei au obţinut locul I la baraj. Ana Maria este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“. Încă din primul an de Chimie şi-a dat seama că a descoperit materia favorită. „Mi-a plăcut din clasa a VII-a. Un rol important a avut şi doamna profesoară Paula Gavrilescu. Depinde şi de profesor în mare măsură, să îţi arate partea interesantă“, spune Ana Maria. Din clasa a VIII-a a participat la Olimpiada Naţională de Chimie, la care a debutat cu menţiune. În primii doi ani de liceu a obţinut locul III.

Îşi administrează bine timpul liber
Pe lângă cele două ore de chimie de la şcoală, ieşeanca nu lipseşte de la cursurile Centrului de Excelenţă de la Iaşi. Trei ore, în fiecare weekend, profesoara Nadia Baltă lucrează practic cu cei mai serioşi „chimişti“ la pregătirea pentru olimpiadă. „Centrul are un rol foarte important în pregătirea elevilor olimpici. Fără posibilitatea de a lucra cu profesori pregătiţi şi de a învăţa într-un cadru mai special, şansele de a obţine rezultate foarte bune sunt mici“, explică Ana Maria.


Acasă lucrează alte câteva ore zilnic. Când se apropie olimpiadele, calculatorul stă închis, iar programul de învăţare este foarte intens. Chiar şi aşa, îşi face timp pentru a ieşi cu prietenii. „Are rezultate foarte bune, dar asta nu înseamnă că stă toată ziua închisă la studiu. Învaţă foarte repede şi îi place. Are timp pentru a face şi lucruri normale vârstei“, a spus Gabriela Istrate, mama elevei.Deşi nu s-a gândit serios la ce va face peste câţiva ani, olimpica din Iaşi ştie că nu va fi departe de ştiinţa căreia îi dedică acum timp, energie şi pasiune. „Mi-ar plăcea să fac ceva legat de chimie“, mărturiseşte ea.

Merg fără emoţii în Suedia
Colegul ei de echipă, Tudor Giurgică-Tiron, învaţă la Colegiul Naţional din Iaşi şi, în ultimii ani, s-a specializat în premiul I la Olimpiada Naţională de Fizică. Ghidat de profesorul Jean Rotaru, din clasa a VII-a până acum, într-a X-a, nu a coborât de pe prima treaptă a „podiumului“. „În clasa a VIII-a, am reprezentat România la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, în Coreea de Sud. Am luat aurul“, povesteşte adolescentul. Barajul pentru competiţia organizată de Uniunea Europeană nu i-a dat emoţii. Şi Tudor a lucrat mult împreună cu cei de la Centrul de Excelenţă, unde s-a pregătit pentru o competiţie  care diferă de  olimpiadele şcolare.  „La Göteborg totul va fi practic, experimental. Subiectele sunt făcute să încurajeze colaborarea între membrii echipei“, explică el.


În competiţie sunt înscrise 20 de ţări europene ale căror echipe se vor întâlni în Suedia între 11 şi 17 aprilie. Ieşenii sunt totuşi încrezători în şansele lor de a se întoarce cu o medalie. „Avem şanse serioase să câştigăm. Singura echipă despre care ştiu că este foarte bine pregătită este cea a Germaniei“, a adăugat Tudor.

Pepinieră de olimpici
Înfiinţat în 2001, Centrul de Exceneţă de la Iaşi pregăteşte anual sute de elevi capabili să facă performanţă la una dintre materiile pentru care se organizează cursuri, printre care biologie, chimie, fizică, informatică, matematică, geografie, filosofie sau limbi străine. Elevii înscrişi beneficiază de cursuri cu profesori de liceu sau universitari, adaptate abilităţilor lor, dar şi cerinţelor de la olimpiade.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite