Ieşenii au cea mai scumpă mâncare din zona Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii locali se plâng că nu mai fac faţă afluxului de produse aliementare de import
Producătorii locali se plâng că nu mai fac faţă afluxului de produse aliementare de import

Valorile au fost calculate la începutul acestui an în cadrul Direcţiilor Judeţene de Statistică în baza raportărilor cerute de la producătorii agro-alimentari.

Datele statistice confirmă realitatea pe care fiecare locuitor al Moldovei o resimte în buzunar. Preţurile principalelor alimente cresc constant de la o lună la alta, spre deosebire de venituri care, în cel mai bun caz, stagnează. Astfel, preţul mediu în Regiunea de Nord Est pentru un kilogram de cartofi este de 2,06 lei.

Ieşenii, însă, au de achitat 2,46 lei pentru un kilogram din populara legumă. Cel mai puţin plătesc cei din Botoşani, unde kilogramul se vinde cu 1,88 lei. Pe de altă parte, în municipiul Piatra Neamţ se înregistrează cea mai mare creştere de preţ, cartofii fiind cu 21,7% mai scumpi decât anul trecut.

Unde se trăieşte bine în Moldova

Cele mai scumpe brânzeturi, în Vaslui
Fasolea uscată, un alt aliment preferat de moldoveni, se vinde cel mai scump la Suceava. Aici kilogramul costă 7,13 lei. Cel mai mic preţ a fost reportat la Vaslui, anume 5,50 de lei. Ieşenii plătesc un preţ mediu de 6,25 de lei pe kilogramul de fasole. Ceapa şi usturoiul uscat, cel mai des întâlnite condimente din mâncărurile moldoveneşti, sunt cumpărate din piaţă, de la producători, cu preţuri relativ similare cu cele din 2010.

Cea mai mare sumă pentru un kilogram de ceapă uscată este achitată de ieşeni, suceveni şi vasluieni, anume 2,5 lei. În ceea ce priveşte kilogramul de usturoi uscat, cel mai scump este cel din Iaşi, unde preţul este de 21 de lei. Cei mai scumpi morcovi şi cele mai scumpe mere tot pe mesele ieşenilor ajung. Astfel, pentru un kilogram de morcovi ieşenii plătesc 2,5 lei, în timp ce botoşănenii achită cel mai mic preţ, de 1,89 de lei. Merele puteau fi cumpărate la începutul anului cu 2,72 de lei la Iaşi.

La polul opus se află vasluienii care au achitat doar 1,7 lei pe kilogram. Preţul mediu în cazul produselor lactate a fost în Moldova de 17,16 lei. Cu toate acestea, cea mai mare sumă pentru un kilogram de brânză de oaie este achitată de vasluieni, aceasta fiind de 20 de lei. Cel mai mic preţ este de 15,75 de lei şi se înregistrează la Suceava, iar cel mai mare, de 20 de lei, a fost raportat în judeţul Vaslui. În ceea ce priveşte laptele dulce, cel mai scump litru a fost înregistrat la Iaşi - 2,88 de lei. Şi preţul la ouă diferă  substanţial de la un judeţ la altul. Cele mai scumpe pot fi cumpărate din pieţele agro-alimentare din Bacău, cu 1,15 lei bucata, iar cele mai ieftine pot fi găsite la Vaslui, la preţul mediu de 0,63 de lei.

Importăm mai mult decât exportăm
O explicaţie pentru preţurile atât de piperate este că majoritatea alimentelor consumate în judeţele Moldovei sunt importate. Spre exemplu, în prima lună a acestui an valoarea produselor alimentare exportate din judeţul Iaşi a fost de 557.000 de euro, în timp ce valoarea importurilor s-a ridicat la 2,73 de milioane de euro, ceea ce a condus la un deficit de 2,18 milioane de euro.

Astfel, ieşenii au exportat produse de origine animală în valoare de 7.000 de euro, în timp ce au importat cu 610.000 de euro mai mult. De asemenea, dacă exportul de produse vegetale s-a ridicat la o valoare de 7.000 de euro, importurile au ajuns la 671.000 de euro. Diferenţe s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte comerţul de produse alimentare, băutură şi tutun. Astfel, dacă exporturile au totalizat 543.000 de euro, importurile au ajuns la 1,45 de milioane de euro.

Preţurile alimentelor cresc artificial
Specialiştii în economie susţin că preţurile la alimente sunt ridicate la nivelul municipiilor de importul mare de mărfuri din străinătate. „Cererea mare este satisfăcută prin mărfuri aduse din import. De aceea cresc şi preţurile. Producătorii locali sunt nevoiţi să cheltuiască mai mult pentru îngrijirea culturilor, pentru transport. Produsele importate vin în ţară la preţuri competitive. Dacă am avea un parc agro-industrial, preţurile ar da în jos. În magazine am văzut inclusiv cartofi din Africa de Sud, Egipt sau Asia“, a precizat economistul Tiberiu Brăilean.

Preţurile alimentelor cresc artificial
Specialiştii în economie susţin că preţurile la alimente sunt ridicate la nivelul municipiilor de importul mare de mărfuri din străinătate. „Cererea mare este satisfăcută prin mărfuri aduse din import. De aceea cresc şi preţurile. Producătorii locali sunt nevoiţi să cheltuiască mai mult pentru îngrijirea culturilor, pentru transport. Produsele importate vin în ţară la preţuri competitive. Dacă am avea un parc agro-industrial, preţurile ar da în jos. În magazine am văzut inclusiv cartofi din Africa de Sud, Egipt sau Asia“, a precizat economistul Tiberiu Brăilean.

Economist: „Industria alimentară nu este valorificată destul“

Disproporţia dintre veniturile salariaţilor din zona Moldovei este explicată de specialiştii în economie prin raportul dintre cerere şi ofertă. „În judeţul Iaşi există o disproporţie mare între dezvoltarea rurală mult rămasă în urmă şi dezvoltarea urbană, în special cea din municipiul Iaşi. Alimentele se produc în mediul rural şi se consumă la oraş, cererea este mare, iar la ţară industria alimentară nu este valorificată la adevăratul potenţial“, susţine economistul Tiberiu Brăilean.

Cele mai mici salarii sunt în agricultură
Conform datelor furnizate de Direcţia de Statistică, în niciun judeţ din Regiunea de Nord-Est salariul nu este mai mare decât media la nivel naţional. Cele mai mari venituri sunt încasate de ieşeni. Astfel, salariul mediu net în judeţ este de 1.337 de lei. Cel mai bine plătiţi sunt angajaţii din domeniul serviciilor, care primesc în medie 1.373 de lei, iar cele mai mici salarii au fost înregistrate în domeniul agricol. Pe locul secund în Moldova în ceea ce priveşte salariile se situează judeţul Bacău, cu un câştig salarial mediu de 1.243 de lei. Şi aici angajaţii din servicii primesc cele mai consistente salarii. Topul este completat de judeţul Botoşani, cu un venit mediu net de 1.210 lei, Suceava, cu 1.082 de lei şi Neamţ, cu 1.063 de lei.

Cele mai mici salarii sunt încasate de angajaţii din Vaslui. În buzunarele acestora intră lunar, în medie, 996 de lei. Cel mai bine plătiţi sunt vasluienii care lucrează în domeniul agricol. Aceştia sunt remuneraţi în medie cu 1.048 de lei, în timp ce la polul opus se află salariaţii din industrie şi construcţii care încasează lunar numai 973 de lei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite