Ieşenii, sufocaţi de praful de pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Praful ridicat de maşinile mari îi îneacă pe trecători
Praful ridicat de maşinile mari îi îneacă pe trecători

Medicii specialişti atrag atenţia că pulberile provocate de mizerie şi trafic atacă plămânii şi ochii trecătorilor. Mizeria rămasă după topirea zăpezii amestecată cu material antiderapant i-a scos din sărite pe ieşenii care trec zilnic prin zonele aglomerate.

Pământul uscat de pe marginea străzilor, rămas după topirea zăpezii amestecată cu nisip, i-a înnebunit pe ieşeni. În majoritatea zonelor din oraş nu se mai poate respira fără să simţi praful gros intrând în plămâni. Cea mai afectată zonă este Podul de Piatră, unde circulă foarte multe maşini de mare tonaj.

Podul de Piatră, cea mai periculoasă zonă

Chiar dacă dimineaţă nu adia o pală de vânt, era suficient ca un TIR sau camion să treacă la jumătate de metru de marginea trotuarului pentru ca imediat să se ridice în aer nori groşi de praf.

„Merg mai des prin zona asta şi vă spun că ajung acasă cu papucii plini de praf. Să te ferească Dumnezeu să deschizi gura... Aşa ceva nu ai să vezi în străinătate. Şi la ţară la ai mei era mult praf pe drum, dar măcar acolo nu aveai pretenţii de orăşean“, a spus Liviu Irimia, electronist. În zonele unde traficul este destul de intens, ieşenii trebuie să fie mereu pregătiţi să-şi ridice gulerul hainelor în dreptul feţei pentru a se proteja de norii de praf. „O mizerie ca asta nu cred că am mai văzut. Nu doar în Podul de Piatră este plin de praf, ci în tot oraşul. Este ruşinos!“, a spus Luminiţa Popovici, pensionară.

„Fac tratament degeaba“

Cei mai năpăstuiţi sunt ieşenii care suferă de alergii provocate de praf. „Într-adevăr, praful de pe stradă poate favoriza apariţia unor boli, dar nu le poate declanşa“, explică medicul Aurica Rugină.  Mizeria de pe străzi nu iartă însă nici ochii. Medicii specialişti spun că particulele de praf pot provoca leziuni grave, mai ales dacă nu sunt înlăturate cu atenţie. „Trebuie să fac tratament în fiecare primăvară împotriva prafului, minimum cinci săptămâni de injecţii. Efectul nu ţine foarte mult pentru că toate zonele sunt prăfuite“, a afirmat Elena Popa, studentă.

„Colegii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au cerut Primăriei să ia măsuri pentru degrevarea circulaţiei în zonele foarte poluate“, a spus Diana Croitoru, de la Garda de Mediu Iaşi. 

Ilina Bendea, studentă: Nu cred că edilii  vor găsi o soluţie care să ne scape de tot praful din oraş.

Mihaela Barbu, casnică: În Podul de Piatră, când e uscat inhalezi tone de praf şi alte mizerii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite