Iasi: Ieşenii, restanţieri la impozitul pe terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Ieşenii, restanţieri la impozitul pe terenuri
Iasi: Ieşenii, restanţieri la impozitul pe terenuri

Termenul limită de plată a datoriilor fără a fi percepute penalităţi este 30 septembrie. După această dată vor fi aplicate majorări de întârziere de 0,1% pe zi.

Reprezentanţii Direcţiei Economice şi Finanţe Publice Locale (DEFPL) au anunţat că până la mijlocul lunii septembrie s-au strâns 60% din veniturile estimate la începutul anului. Astfel, din cele peste 680 de milioane de lei estimate în bugetul local la începutul anului, s-au adunat până în prezent în jur de 400 de milioane de lei, cu 100 de milioane mai puţin decât ar fi trebuit raportat la această dată.

„Până pe 18 septembrie, din totalul de venituri raportate la prevederea bugetară s-au colectat 59,2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este raportată o creştere a încasărilor de 11,67%", a precizat Maria Apetroaie, director executiv al DEFPL.

Persoanele juridice, restante la plată

Din datele oferite de oficialii primăriei, reiese că cei mai harnici la achitarea dărilor faţă de bugetul local sunt persoanele fizice. În jur de 70% dintre ieşeni şi-au achitat taxele pe imobilele deţinute. În schimb, agenţii economici au achitat acest impozit doar în proporţie de 39%. Practic, din cele aproape 46 de milioane de lei estimate că vor fi încasate în acest an de la persoanele juridice, în nouă luni au fost achitate 17,9 milioane de lei.

Cele mai mici încasări s-au raportat la impozitul pe teren achitat de persoanele juridice. Concret, din prevederea bugetară de peste 11,3 milioane de lei s-a încasat 23%, respectiv 2,6 milioane de lei.

Impozitul pe mijloacele de transport deţinute de agenţii economici a fost achitat până în acest moment de aproape 60% dintre persoanele juridice. „Încasările la persoanele juridice sunt sub nivelul celor de anul trecut. O cauză importantă este situaţia economică pe care o cunoaştem cu toţii şi care din punct de vedere financiar este mai vizibilă la persoanele juridice", a spus Apetroaie.

Reprezentanţii DEFPL susţin că persoanele fizice şi juridice care nu-şi vor achita dările către bugetul local până pe 30 septembrie vor fi penalizaţi cu 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite