Iaşi: Ieşenii riscă să îngheţe în casă la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Ieşenii riscă să îngheţe în casă la iarnă
Iaşi: Ieşenii riscă să îngheţe în casă la iarnă

Primarul şi consilierii locali nu pot garanta că ieşenii vor primi în continuare apă caldă

La nivel local nu există un plan de măsuri care, odată aplicat, să rezolve situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Iaşi.

La şedinţa de plen de astăzi de la ora 10.00, niciunul dintre consilierii locali nu au ridicat problema CET. S-au mulţumit doar să aprobe alocarea a 2 milioane de lei pentru plata în avans a facturii către Romgaz, lucru care rezolvă situaţia doar pentru luna octombrie.

Niciunul dintre ei nu  are o soluţie viabilă pentru rezolvarea situaţiei, în condiţiile în care, pe parcursul lunii septembrie, furnizorul de gaz Romgaz Mediaş a „tăiat“ de trei ori conducta. Unii susţin că intensificarea acţiunilor de recuperare a datoriilor de la populaţie ar fi cea mai eficientă soluţie de ieşire din criză.

„Degeaba ne ajută statul şi scăpăm de datorii dacă noi tot nu avem posibilitatea să achităm furnizorii în condiţiile în care populaţia nu plăteşte“, a fost soluţia oferită de consilierul local Cătălin Toma.

Propuneri de viitor

Alţii vor ca CET să nu mai funcţioneze pe gaz pentru că nu ar fi rentabil şi aşteaptă ca Guvernul să scape CET-urile din ţară de datoriile istorice. „Situaţia este foarte complicată din cauza datoriilor totale de 200 de milioane de lei, din care 80 de milioane de lei sunt la stat. Ar trebui reeşalonate şi încasate în final şi datoriile populaţiei către CET pentru a putea funcţiona“, a spus consilierul local Sorin Iacoban. Dacă pe termen scurt nu au soluţii, unii ştiu ce ar trebui făcut în viitor.

„Pe termen îndelungat, ar trebui ca municipalitatea să facă centrale pe cvartale, iar ulterior investiţia să fie recuperată de la asociaţiile de locatari“, a considerat consilierul local Radu Botez. El a susţinut că aceste centrale ar urma apoi să fie administrate de asociaţiile de locatari.

„Soluţia este că mă zbat“

Nici măcar primarul Gheorghe Nichita nu a spus concret ce anume face pentru a debloca situaţia şi pentru ca ieşenii să nu  stea în frig peste numai două luni. „Soluţia este că mă zbat să asigur combustibilul pentru apă caldă şi cărbunele necesar pentru perioada de iarnă“, a declarat Gheorghe Nichita. El nu a vrut să precizeze cum va rezolva problema în condiţiile în care CET şi municipalitatea nu au bani să achite datoriile către Romgaz şi către ceilalţi furnizori.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite