Ieşenii, campioni pe ţară la asistenţă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii stau la coadă pentru cererile de ajutor social
Ieşenii stau la coadă pentru cererile de ajutor social

Iaşiul conduce în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari de ajutoare de la stat. Mai mult de o treime din populaţia judeţului Iaşi este „abonată“ la buzunarul statului.

Statisticile realizate de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) arată că 350.000 din cei 800.000 de locuitori ai judeţului primesc lunar sprijin financiar din bugetul de stat.

Datele publicate de instituţie pentru luna septembrie poziţionează Iaşiul pe primul loc în clasamentul naţional al judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari de prestaţii sociale, dar şi al sumelor care au intrat în casele acestora.

Astfel, 270.495 de ieşeni au scos de la buget 27,6 milioane de lei. „Performanţa“ ieşenilor nu mai este întrecută de niciun alt judeţ din ţară. Pe locul secund în clasamentul naţional se află judeţul Prahova cu 233.077 de beneficiari, dar cu sume achitate în valoare de 25,7 milioane de lei. Pe poziţia a treia se află tot un judeţ din Moldova, anume Suceava. Aici, cei 243.410 de beneficiari au sărăcit bugetul de stat cu 22,5 milioane de lei. Conducerea AJPS susţine, însă, că ieşenii nu au de ce să se teamă de stigmatul sărăciei, multe dintre aceste prestaţii fiind încasate de persoane care au un nivel ridicat al veniturilor.

„Chiar dacă Iaşiul are un număr mare de beneficiari, nu toţi sunt asistaţi social. Sunt categorii diferite de prestaţii pe care le achităm. De ajutorul social propriu-zis beneficiază numai 10.000 de ieşeni“, a precizat Andrei Leonard Buiceag, directorul AJPS Iaşi.

Cele mai mari sume sunt achitate în Iaşi pentru alocaţiile de stat, indemnizaţiile de creştere a copilului şi pentru alocaţiile complementare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite