Ieşeni ajunşi sclavi în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii culegeau ciuperci pentru salarii infime
Oamenii culegeau ciuperci pentru salarii infime

Peste 100 de  persoane care au vrut să lucreze în ţări precum Cehia, Cipru sau Grecia au fost exploatate de o reţea de traficanţi din Iaşi

Trei bărbaţi, care le-au promis oamenilor locuri de muncă bine plătite, au fost trimişi ieri în judecată de procurorii DIICOT Iaşi. Gheorghe Caia (50 de ani),  Dumitru Ursu (48 de ani) şi Florin Constantin Obreja (50  de ani), consideraţi şi capii afacerii, au fost acuzaţi de trafic de persoane şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2011 cei trei ar fi  înfiinţat mai multe societăţi comerciale care, în mod aparent legal, recrutau şi plasau forţă de muncă în Cehia, Spania, Cipru şi Grecia. Persoanele în căutare de joburi erau atrase prin anunţuri de mică publicitate, date într-un cotidian local, în care se promiteau salarii cuprinse între 800 şi 1.000 de euro, cazare asigurată, program de opt ore de luni până vineri. „Inculpaţii încheiau în general contracte denumite de „mediere”  şi percepeau pentru această intermediere un comision cuprins între 100 şi 200 de euro şi aproximativ 150 de lei“, se precizează în rechizitoriu.

Mâncau din tomberon

Ajunşi în străinătate, oamenilor li se luau actele şi potrivit procurorilor, erau vânduţi  unor grupări de crimă organizată în Cehia sau erau exploataţi prin obligarea la muncă în condiţii inumane în Spania şi Cipru. „Inculpaţii organizau în incinta firmelor străine aşa zisa repartizare a forţei de muncă, ce semăna mai degrabă cu un târg de sclavi, deoarece persoanele vătămate erau vândute  adevăraţilor angajatori”, susţin procurorii în rechizitoriu. Victimele care erau din Iaşi, Botoşani, Braşov ajungeau să lucreze la cules ciuperi, portocale sau ouă, la plantat puieţi.

Pentru munca prestată oamenii primeau sume modice şi li se reproşa că nu au îndeplinit norma impusă de angajatori. Astfel, unii dintre ei au câştigat între 20 şi 200 de euro pe lună. Procurorii susţin că victimele erau cazate în condiţii improprii, în case părăsite sau în construcţie, sau locuiau câte 10 în cameră. Unii dintre ei au fost nevoiţi să mănânce din tomberoane sau doar portocale, sau erau şi bătuţi. Pentru a ajunge acasă o parte dintre părţile vătămate s-au împrumutat de la rude. Procurorii susţin că cei trei nu au avut o  atitudine sinceră în timpul anchetei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite